Към проекта за водоснабдяване на Брестовица и Кадиево ще се включи изграждане на канализация и пречиствателна станция. Освен това проектът ще бъде преработен и чрез него ще се кандидатства за европейско финансиране, посочи председателя на ВиК холдинг Иван Иванов след срещата, проведена във връзка с протеста на граждани на двете населени места.

Жители на Брестовица: Предстоят ни още четири години в същото положениеТе допускат, че през лятото те ще трябва да се съобразяват и с режим на водата

„Два са вариантите, които може да доведат до решение в края на септември. Единият е да коригираме проекта, включвайки изграждане на  канализация и пречиствателна станция. Другото нещо е, че този проект е предложен в Плана за възстановяване и устойчивост. Мисля, че имаме всички шансове да бъде одобрен. Този вариант няма да забави изпълнението на проекта, а ще облекчи цената на услугата“, поясни Иванов.

Общата стойност на проекта, заедно с канализация и преасфалтиране, наброява 31 милиона лева, посочи Иванов.

„Холдингът не съгласен да дава пари за асфалтиване. Ще се търсят по други линии“, поясни председателят на ВиК холдинга.

Изградените към този момент кладенци са проект на ВиК-Пловдив, но те не дават гаранция, че ще бъдат дългосрочно решение на проблема с мангана , поясни Иванов.

„Водата ще остане така. Ще продължат да се взимат проби, като аз лично ще се интересувам какви са резултатите. Отправено е запитване до КЕВР дали може да се направи търговска отстъпка за хората, които не получават качествена вода и се очаква тия дни отговор“, категоричен бе Иванов.

Жители на Брестовица заплашиха с блокиране на улици и гражданско неподчинение заради водата имХората поискаха оставката на редица държавни служители и началници