Предстоят ни още четири години в същото положение. Намираме се в изходна позиция, но с тази подробност , че оттук насетне ни очаква режим на водата“, споделиха представители на гражданско сдружение „Живот за Брестовица“ веднага след срещата в Областна управа - Пловдив.

Те се срещнаха с представители на ВиК холдинга,  областния управител на Пловдив Ангел Стоев. В рамките на срещата бяха обсъдени няколко алтернативи за проект, които да осигури чиста питейна вода на хората. В рамките на обсъждането бе включен и въпросът за подмяна на канализацията на Брестовица.

Жители на Брестовица заплашиха с блокиране на улици и гражданско неподчинение заради водата имХората поискаха оставката на редица държавни служители и началници

 Припомняме, че днес жители на Брестовица и Кадиево организираха мирен протест пред Областна управа в Пловдив с настояване оставката на цялото ВиК ръководство, шефовете на РЗИ, Басейнова дирекция и гл. архитект на Община Родопи Атанас Недевски.

ВиК твърди, че водата е перфектна. С председателя на Управителния съвет на "Български ВиК холдинг" господин Иван Иванов  проведохме конструктивен разговор. Предложиха ни три варианта за финансиране на проекта. Той каза, че ще се използва и момента, за да се поправи и канализацията на града, а не само водопровода. За съжаление, обаче нищо няма да стане така, както се говореше. Чакат ни поне още четири години в това положение“, заяви Емануела Караманова, зам.-председател на „Живот за Брестовица“.

Поставен бил и въпросът за цената на водата, на който Иван Иванов обещал да се потърси облекчение в тази насока.

„Ние все пак ще предявим съдебен иск към ВиК-Пловдив за платената вече със задна дата питейна вода, която е негодна за употреба. Ще заведем иск и за това, че през тази една година ни уверяваха, че водата е била в норма – а тя очевидно не е била. Това е геноцид“, допълни Любомир Томов председател на „Живот за Брестовица“, който също присъстваше на обсъждането.

Жителите на Кадиево и Брестовица обаче ще трябва да изчакат поне още четири години, докато чиста вода потече от чешмите им.

Предстоят дейности, които са непосредствена задача на холдинга. Всичко започва отначало, при това по дългата процедура. Едва тогава ще се стигне до разкопаване. 36 месеца са предвидени в плана. Предложиха ни няколко варианта за финансиране, които ще се обсъдят без нас и впоследствие ще ги сведат до наше знание. Но ако те не ни удовлетворят, ние ще продължим борбата си“, категорични са от гражданското сдружение.

Сумите следва да бъдат подсигурени, а след като сработят всички институции ще бъде изготвен проекта. За целта ще се търсят европейски пари по Плана за възстановяване и развитие. 

Относно режима на водата, хората са обезпокоени и за своите по-възрастни съграждани, които нямат възможността да си купуват ежедневно вода от магазина:

„Не само, че течността, която идва е негодна, то сега нея съвсем няма и да я има. Проблем ще имат много хора, които нямат възможност да си купуват вода. Кафявата течност можеше да бъде ползвана поне за санитарни нужди. Капацитетът на ВиК е на ръба. Днес поне ни напълниха водоноските, тъй като и до момента те стояха празни“, поясни Томов.

ВиК – Пловдив с позиция заради внушенията за водата в БрестовицаСчитам, че действията ни са били адекватни,както и непротиворечащи на действащото законодателство, каза Спартак Николов