Жители на село Брестовица протестират пред Областна управа, където в момента се провежда среща за проблема с водата в населеното място.  Хората заплашиха, че това е последният им мирен протест и след това ще пристъпят към гражданско неподчинение.

„ Ние също сме подготвили папки и документи, за да оборим техните твърдения  за грешното подхождане  към проблем в Брестовица през изминалата една година.  Пуснахме искане до  областния управител за оставката на цялото ВиК ръководство, като  се потърси отговорност от ВиК холдинга. Също така искаме оставките на шефовете на РЗИ, Басейнова дирекция и гл. архитект на Община Родопи Атанас Недевски, който е разрешил нарушаването на санитарната зона.  Продължават да ни тровят. Това е геноцид  спрямо 4500 жители в Брестовица и 1500 в Кадиево”, заяви Любомир Томов - председател на гражданско движение "Живот за Брестовица". 

Шефът на ВиК Спартак Николов заяви, че дружеството не е спирало да работи по проблема на хората в населеното място и потребителите в Брестовица.

„Това не се ограничава само с темата за новите тръбни кладенци, шахти и ВиК мрежа. Това замърсяване е вторично от водопроводната мрежа.  Търсим  варианти, като на два терена ще искаме разрешение от областния управител да направим хидро-геоложки доклади, за изграждането на нова  санитарно-охранителна зона. Сегашната е компрометирана и няма да може да издържи повече от 5 години”, каза Николов. Той допълни, че не е запознат с отказа на Надзорния съвет на ВиК за финансиране на проектите в Брестовица, като се е запознал от медиите с него. Според него това решение може да не е окончателно, като очаква то да бъде мотивирано и тогава ще се вземе решение от ВиК – Пловдив как да се процедира.