Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо 60-годишния Константин Атанасов за това, че през месец ноември 2016 г., в Асеновград, в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – главен архитект на Община Асеновград, е поискал от управител на банков офис парична сума в размер на 10 000 лева.

На 10 декември 2016 г. в Пловдив, като извършител, е приел подкуп в размер на 8000 лева, като парите са му били предадени от обвиняемия Митко Захариев, за да извърши действия по служба  - да съгласува Идеен проект за реконструкция и преустройство на бивш хотел в Асеновград в „многофункционална сграда със смесено предназначение“, като деянието е извършено с изнудване, посредством злоупотреба със служебното положение.

Прокуратурата обвини и Митко Захариев, на 63 г., за това, че за времето от края на месец ноември 2016 г. до 10 декември 2016 г., в Асеновград и Пловдив, като помагач, умишлено  е улеснил обвиняемия Константин Атанасов, да приеме подкупа, за да извърши действие по служба, посочено по-горе, като помагачеството е осъществено с изготвяне на оферти от името на фирмата му за консултантска дейност, както и на фактури с посочена банкова сметка, от която впоследствие е изтеглил, преведени от банката 8000 лева и ги е предал на Атанасо.

По делото са били разпитани свидетели, назначени експертизи, иззети веществени доказателства и документи, и др. Спрямо всеки един от обвиняемите Константин Атанасов и  Митко Захариев е взета мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 5000 лева и е наложена забрана да напускат пределите на България.