Проблемът с водата в пловдивското село Зелениково все още не е решен на сто процента. За това ни алармираха местните жители, които вече повече от месец нямат нормално водоподаване до домовете си. Както знаете TrafficNews следи случващото се от самото начало.

Зелениково от пет дни без вода! Причината са две аварииОт ВиК обещаха да възстановят водоподаването до утре, подменят и тръбите

Проблемът с водата беше констатиран на 18 юни тази година. След няколко седмици безводие, жителите излязоха на протест, блокираха главния път минаващ през селото и поискаха среща с кмета на Община Брезово Христо Енков и представители на пловдивското ВиК. Срещата се състоя на следващия ден като на нея присъства и гл. инж. на ВиК – Пловдив Антон Гълъбов.

Гражданско неподчинение край Пловдив! Хора без вода от седмици блокираха пътищаНикой от ВиК дружеството не е дошъл да разговаря с местните в Зелениково

Хората получиха уверение от Гълъбов, че проблемът с водата ще бъде решен до 15 юли, а дотогава поетапно ще се подава вода в селото. Енков от своя страна увери присъстващите, че ще помогне с какво може на ВиК и ще бъде на разположение при евентуални затруднения. Той обеща и да осигури налична техника и работна ръка, ако е необходима. Местни пък се заеха да изготвят списък с най-нуждаещите се и трудно подвижни хора, на които да бъде доставена вода да домовете.

Решават проблема с безводието в пловдивско село до 15 дни, ВиК осигури водоноскиЩе бъде сменен целия напорен водопровод от 3км в село Зелениково

Изкопните работи за подмяна на захранващото трасе от помпената станция до водопровода започнаха веднага, а общината осигури необходимия брой водоноски за битовите и питейни нужди на селото.

След като водоподаването към Зелениково поетапно беше възстановено, вчера беше констатиран нов проблем.

„В близост до селото има поставен метален шлюз, който към момента е затворен с чували с пясък и реката е преградена. По този начин се намалява количеството вода, което трябва да постъпи във водоема на селото и вместо това се отклонява към близкия язовир.”, сподели Аргир Вълчев – общински съветник в Община Брезово и жител на Зелениково.

След направена проверка от общината и във връзка с докладна записка на кметския наместник е уведомена басейнова дирекция и е сезирана районната прокуратура в Пловдив.

Според жителите на селото, ВиК са изпълнили обещанията си и нямат общо с нововъзникналия проблем. Същото коментира за медията ни и гл. инж. Антон Гълъбов, който потвърди, че работата е свършена на 90% , като остава поставянето на последни десет метра тръби.