Проблемът с водата в пловдивското село Зелениково ще бъде решен до 15 дни, заяви днес гл.инж. на ВиК-Пловдив Антон Гълъбов, който дойде на място, за да се срещне с местните хора. Срещата продължи  повече от час, а на нея присъства и кметът на община Брезово – Христо Енков, общински съветници от местното управление и служители на ВиК.

Жителите на Зелениково буквално бедстват вече трета седмица заради поредица от аварии по водопреносната мрежа. Вчера в селото се организира протест, като беше блокиран главният път за близо два часа, а местните дори обявиха и гражданско неподчинение.

Седмица безводие в Зелениково: Трета авария спъна ремонта на остарелия водопроводВодоснабдяването в района трябваше да бъде възстановено вчера

 „В селото живеят много възрастни хора, болни, инвалиди и семейства с малки деца, а в най-големите жеги те не могат да се изперат и да си сготвят. Мой дълг е да се погрижа за тях и да направя всичко, което е по силите ми – за това са ме избрали.” Това заяви пред TrafficNews Аргир Вълчев, който е общински съветник от Зелениково.

Вчера жителите на селото обявиха, че подготвят нов протест на 1 юли и няма да гласуват на предстоящите избори , ако не получат среща с кмета на община Брезово и компетентни лица от ВиК. Днес среща имаше, а жителите обещаха, да не излизат на протест утре.

Те получиха уверение от гл.инж. на ВиК-Пловдив, че проблемът с водата ще бъде решен до 2 седмици, а дотогава поетапно ще се подава вода в селото. На въпроса „не може ли да се въведе режим” , Гълъбов отговори, че няма как да обещае подобно нещо, защото мрежата е стара и рискът от нови аварии е голям. Сонди също не могат да се използват, защото ще бъдат временно решение и то само за отделни части на селото. На място вече има две водоноски, а до няколко дни ще бъде предоставена и трета такава. Гълъбов успокои хората, че водата от водоноските е питейна, хлорирана и пречистена. Той помоли единствено за самосъзнание от страна на жителите на Зелениково, да не използват наличната вода за поливане.

„Моля Ви, ползвайте кладенците за поливане. Ние ще помогнем с каквото можем, но помогнете и Вие” , беше апелът на главния инженер.

Кметът на община Брезово - Христо Енков от своя страна увери присъстващите, че ще помогне с какво може на ВиК и ще бъде на разположение, при евентуални затруднения.

Организация за „оцеляването” през следващите 2 седмица започна веднага след срещата, като Тотка Дешлиева и Бонка Бахчеванова от кметството на Зелениково, се заеха да направят списък с най-нуждаещите се и трудноподвижни хора , за да им доставят вода през следващите 2 седмици.