Гражданско неподчинение обявиха хората от пловдивското село Зелениково. За два часа днес десетки мести жители блокираха главния път през селото и не допуснаха преминаването на автомобили. Причината за недоволството е липсата на вода вече трета седмица. В селото живеят много възрастни хора, болни, инвалиди и семейства с малки деца, които буквално бедстват. В най-големите жеги те не могат да се изперат и да си сготвят. А единственият вариант за питейна вода е водоноската, разположена пред кметството в селото. Някои дори са се принудили да отидат да живеят при свои близки в Пловдив или съседни села.

„Вече 16 дни от чешмата не капва и капчица вода. Аз съм с диабет. В момента двете ми внучета са при мен на гости. Вчера съм тръгнала сама в 2.30 ч. да наливам вода от Дерменка. Да ходиш принудително до Пловдив да се къпеш и да си переш дрехите, на какво прилича това”, запита пред TrafficNews Мария Даржалиева, която бе сред десетките протестиращи.

През сълзи пък 67-годишната Мария Грозева разказа, че живее съвсем сама и няма кой да й помогне. Тъй като няма кладенец, разчита на милостта на съседите да й дадат вода, за да се изкъпе и изпере. Те обаче не винаги могат да се отзоват. „Със счупена ръка съм, не мога да ви опиша как се справям сам сама”, проплака жената.

Д-р Бойко Тодорова си е взела отпуск, за да може да помага на възрастните си родители в селото. „Родителите ми живеят в най-високата точка. Имаме кладенец за битовите нужди, а за пиене синът ми носи минерална вода”, обясни д-р Тодорова. Тя помага и на две съседки, на които всеки ден носи вода от техния кладенец.

За проблема с водата местните са сигнализирали многократно и общината, и ВиК. Водопроводът в селото е стар, последно е подменян през 1986 г. От тогава често се появяват аварии, а хората с дни остават без вода. В последните месеци обаче проблемите зачестяват. Само за 10 дни местните са констатирали 7 аварии. Тръбите се пукат, но още щом проблемното място се оправи и водата се пусне, се появява нова авария на друго място. Просто защото цялата водопреносна мрежа е остаряла.

Седмица безводие в Зелениково: Трета авария спъна ремонта на остарелия водопроводВодоснабдяването в района трябваше да бъде възстановено вчера

„Многократно съм сезирал ръководството на Община Брезово. Изявих желание да се срещна с представители на ВиК, инженери, които да преценят дали е възможно при сегашното положение да се обезвъздушава системата, или е необходимо да се подмени изцяло. Но това така и не се е случило досега”, посочи Аргир Вълчев, председател на Общинския съвет в Брезово, който също е жител на Зелениково.

Местните дори са събрали подписка, която са изпратили до ВиК – Пловдив. В нея е описано, че освен стария водопровод проблем създава и помпата, която спира често заради токови удари. В отговор получават уверение, че тази година в плана на дружеството е заложена смяна на 3-километров водопровод от водоема до помпената станция, което ще реши проблема.  

Хората обаче са вече отчаяни, тъй като не е ясно кога точно ще стане това.  Никой от ВиК дружеството не е дошъл да им обясни колко дълго ще продължи въпросната подмяна и да даде гаранции, че в крайна сметка ще имат вода. След поредното обещание за среща с компетентните органи днес, което не се състоя, хората обявиха гражданско неподчинение.        

Събраха се и затвориха централния път, минаващ през селото. Десетки шофьори се наложи да търсят обходни маршрути. Повечето обаче споделиха, че разбират проблема и са съпричастни. Вследствие дойде полиция. Органите на реда предупредиха, че хората нямат разрешение за протест и са затворили платното неправомерно.

За да не се стигне до ескалация на напрежението, местните освободиха платното, но насрочиха нов протест за 1 юли. В 7 часа сутринта те отново ще затворят пътя, за да чакат кмета на Община Брезово Христо Енков, който тогава минава през Зелениково на път за работа. Също така заплашиха, че няма да плащат вода и няма да гласуват на предстоящите избори.   

Пред TrafficNews Енков обясни, че проблем наистина има и той се дължи на старата водопроводна система. „Разбирам хората, не е приятно толкова време да стоят без вода. Но сме в постоянна връзка с директора на ВиК Спартак Николов. Хората работят всеки ден и се опитваме да решим проблема”, посочи кметът на Община Брезово.

Той обясни, че в момента се работи по подмяната на 3-километровото трасе. След това е предвидена и подмяна на тръбите в селото. 

Наш екип се опита да достигне до мястото, където в момента работят екипите на ВиК дружеството, но не бе допуснат. А работниците на място заплашиха с полиция.