В Община Куклен бе спазена една от най- хубавите български традиции с посрещането на Баба Марта.

С много настроение, усмивки и приятни изненади започна първомартенският празник в Куклен. Бяло–червеният конец отново свърза във веселие деца от ДГ “Приятели”, ученици от СУ”Отец Паисий”, възпитаници на “Каритас“, ръководството на Общината и Общинския съвет, и служителите в администрацията- както мартеницата обединява всички българи по света. С греещи усмивки се закичваха мартеници и наричаха за здраве, щастие и радост. Точно тези три най-важни неща пожела и кукленския градоначалник на гостенчетата в общината, на своите служители и на всички жители на Община Куклен.

Кметът Мария Белчева добави още, че празникът на мартениците е уникален за България – празник, с който трябва да се гордеем, почитаме и уважаваме.

Друг обичай свързан с 1-ви март бе спазен в селата от общината. Палейки сметта от дворовете си и прескачайки жаравата, хората от Добралък гонеха злите мисли и злите сили от живота и домовете си. В Яврово и Цар Калоян грейнаха Мартенски украси.

На 1 март хора, дървета и животни се закичват за здраве и успех с мартеници, направени от пресукан бял и червен конец. Те се носят или до 9 март - църковния празник на Св. 40 мъченици, или до 25 март - Благовещение. Мартеницата може да се свали и при първото виждане на щъркел, на лястовица, кукувица или на цъфнало дърво.