Пловдивски моторист престъпи законите и закри номера на возилото си със черно тиксо. За това сигнализира читател на TrafficNews, който е заснел ситуацията на бул. „България“ по обяд вчера.

Той изрази негодувание и от силната скорост, с която мотористите се придвижват по булевардите, рискувайки не само собствените си животи, но и тези на останалите. Ясно е, че човек, който няма притеснения, че ще нарушава правилата- няма да търси нелепи варианти да избяга от последствията.

За съжаление обаче този опит за бягане от отговорност говори за много по-сериозен проблем. Именно неосъзнаването на ангажимента по опазване, който всеки на пътя носи към себе си и останалите участници, е причина за стотиците смъртни случаи по пътищата, осакатените до живот хора и оскърбените близки. Причина е за новини като тази и гледки, които никой не иска да вижда:

Тежка катастрофа край Пловдив, има загинал мотористИнцидентът е станал с трактор

Какво говори моралът е едно на ръка и, ако някой не може да се вслуша в него, е добре да погледне нещата от юридическата им страна.

Спрямо Чл. 100, ал 4 от Закона за движение по пътищата:

“Водачът на моторното превозно средство е длъжен да поддържа:
1.табелите с регистрационния номер чисти и да не поставя върху тях никакви предмети, материали и вещества;
2.устройствата за осветяване и светлинна сигнализация при маневри чисти, видими, регулирани и в изправност;
3.стъклата и огледалата чисти.“

А в случай на нарушение на разпоредбата на чл. 100 от ЗДвП е предвидена глоба. Наказателният кодекс ясно криминализира деянията “преправяне“ и “заличаване“, като се посочва, че „Който в нарушение на установения за това ред заличи или подправи идентификационен номер на моторно превозно средство, се наказва с лишаване от свобода от три до десет години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева“.

(2) Ако деянието по предходната алинея е извършено повторно, наказанието е лишаване от свобода от три до дванадесет години и глоба от пет хиляди до петнадесет хиляди лева.

(3) Наказанието е лишаване от свобода до три години или глоба до три хиляди лева, ако са заличени или подправени номера на части на моторно превозно средство.

От текста е видно, че преправяне или заличаване на номерата на мотори е престъпление, а спряло останалите алинеи наказанието  може да стигне до лишаване от свобода до 10 години и глоба до 10 000 лева.

За съжаление обаче практиката показва, че подобни нарушители рядко биват спипвани и наказвани. А докато безнаказаността все още е първи закон на пътя, шофьори на автомобили и съвестни мотористи ще оставят силно възмутени и на тръни дали поредният "адреналинолюбител" няма да се вреже тях.