Протест срещу насилието над жени и половобазираното насилие под надслов „Нито една повече“ ще се проведе на 25 ноември от 16 часа до 17 часа пред Съдебната палата в Пловдив. Датата не е случайна, посочват организаторите, тъй като тогава се бележи Международния ден за елиминиране на насилието над жени. Предвиден е един час, в който протестиращите да изкажат исканията си и да споделят желанията си за по-строги и систематични мерки срещу насилието.

3000 скандираха "ПРИСЪДА" пред съда в Пловдив, подкрепят нарязаното момичеПротестиращите превърнаха в послание мисъл на писателя Георги Господинов - "Патриотизмът им татуиран, ножовете им - макетни, свободата им - смърт!"

Събитието е организирано от местни активисти и от неформалния колектив "Феминистки мобилизации". Те споделят, че по неофициална статистика поне 20 жени са изгубили живота си вследствие на домашно или полово базирано насилие от началото на годината, а хиляди други са подложени на тормоз, насилие, преследвания и унижения от своите насилници ежедневно.

От „Феминистки организации“ пък отбелязват, че приетите по-рано тази година промени в Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН) и Наказателния кодекс (НК) изключват правото на ЛГБТИ+ хората да търсят защита от домашно и полово базирано насилие, а срокът от 60 дни, който се отнася до продължителността на отношенията между двама души в новоприетата дефиницията за “интимна връзка” в ЗЗДН, не удовлетворява по никакъв начин улесняването и незабавната защита на хората, които са в насилствена връзка.

Сред исканите мерки са и полагането на целенасочени усилия срещу ежедневно нарастващото институционално насилие и хомофобски и трансфобски атаки над ЛГБТИ+ хора. „Преразглеждане на сериозните пропуски в законодателството спрямо осигуряването на човешките права и достоен живот на транс и интерсекс хората в България, както и предприемането на мерки, които да защитят телесната автономност на подрастващите деца и млади хора“, ще поискат още протестиращите.

Това ще бъде вторият голям протест във връзка с насилието над жени, след като на 31 юли тази година хиляди пловдивчани се събраха, за да подкрепят Дебора от Стара Загора. Тогава поискаха и законодателни промени. Протест под наслов „Нито една повече!“ ще се проведе и в други областни градове като София, Варна, Велико Търново.

Пловдив се опълчи срещу насилието над жени? Едва 20 души посетиха протеста на солидарностГраждани поискаха законодателни промени, които да уредят правата на жертви на насилие