Стотици пловдивчани се събраха тази вечер пред Съдебната палата в Пловдив, за да кажат "Не" на агресията и липсата на правосъдие.

"Нито една повече!" , "С жената до себе си се отнасяй така, както един ден искаш да се отнасят с дъщеря ти", "Ако мислиш, че силата се определя от пола ти, значи половият ти орган е много малък". Тези и други послания бяха издигнати от хората, дошли да изразят възмущението си от скандалния случай, при който млад мъж издевателствал над бившата си приятелка, режейки я с макетно ножче. Той бе освободен от ареста, а деянието му бе квалифицирано като "лека телесна повреда".

Сред плакатите се открояваше и една мисъл на писателя Георги Господинов, която днес бе сред най-споделяните постове във Фейсбук: "Патриотизмът им татуиран, ножовете им - макетни, свободата им - смърт!"

Не липсваха и плакати с обвинения към съдиите, издали скандалното решение. "Къде скрихте Темида? Махнете чадъра над престъпниците". Възмутени граждани издигнаха и плакат "Присъдата на Касабов е СРАМ" , визирайки условната присъда, която получи пловдивският бизнесмен, който преби жена си с тенис ракета и ѝ спука далака. 

Близо 3 000 души скандираха "Присъда" пред стълбите на съда в Пловдив. Протестиращите поискаха и оставката на съдия Татяна Гьонева от Окръжен съд - Стара Загора, която е председател на състава, който е освободил Георги Георгиев Николаев от наказателна отговорност. 

Това не е първото решение на съдията, което предизвиква обществено недоволство. Тя пусна с условна присъда човека, причинил на 29 юни 2018г. катастрофа, в която бяха отнети животите на двама талантливи музиканти- Николай Николов - NI. co и Павел Дюлгерски. Тя освободи турския шофьор и обясни решението си с аргумент , че "присъдата не е само за наказание, а е и мисъл и грижа за тези, които продължават живота си.“

"Повечето жени, които са тук, са били жертва на някаква форма на насилие. Затова сме тук. Проблемът е, че и тези, които са способни на насилие ще ги види днес на протеста", заяви една от участничките. 

Протестиращи призоваха за ранна преведнция над агресията и насилието с думите: "Това го искат дори престъпниците. Защото ако тези престъпници бяха хванати от деца и някой им им беше обяснил - как се живее, как се обича, сега нямаше да сме тук", призова жена от протеста.

Малък Супермен обедини хората като заяви: "Да тормозиш жена не е геройство. Ако искаш да впечатлиш някого, направи нещо готино". След това направи стойка на ръце и всички го аплодираха. 

Преди минути протестиращите поеха към Главната, за да ангажират с каузата си още пловдивчани. Те се събраха на площада пред Пощата, където за финал призоваха съм адекватни присъди за насилниците и нетърпимост към агресията в обществото. 

 

Оставиха в ареста Георги Георгиев - той отрича обвинението и ще обжалваНа два пъти той е изпратил текстови съобщения за закана с убийство

Адв. Киров за момичето с 400 шева: Има загуба на идентичността, сринато еПроцесът на възстановяване ще продължи дълго време