Такива деца все още има, но дали техният вид е на изчезване – зависи от възрастните.

Навръх 24 май ви разказахме вдъхновяващата история на група малки журналисти на СУ „Димитър Матевски“ в Пловдив. Малчуганите, в които гори зареждащият пламък на любопитството, имат своя мисия – издаването на абсолютно авторски училищен вестник. Желанието на четвъртокласниците да търсят, творят и предават нататък и амбицията на техният класен ръководител г-жа Таня Каракашева ражда идеята за „Любознайко“, а цветните им таланти водят до публикуването на вече пети брой на ежемесечника.

При първата ни среща с тях преди повече от месец, те показаха по детски неподправеното си желание да видят как се случват нещата „отвътре“ . Така се роди идеята репортерският екип на „Любознайко“ да се срещне с екипа на TrafficNews.

След упорита организация от страна на класния им ръководител Таня Каракашева, децата пристигнаха в офиса на медията ни. Изключително добре подготвени, те вече знаеха кой ще снима, кой ще прави звукозапис, а на въпросите им екипът ни отговаряше с чисто удоволствие.

Малчуганите държаха да научат как се качват новини през платформа на TrafficNews, как се подбира информационен поток и куп други дейности от делничното ежедневие в новинарския сайт. Истинският фурор обаче предизвикаха камерата и микрофона.

Разбира се, нямаше как детското око да остави настрана факта, че в офиса има джаги и билярдна маса. А след добре свършената работа, малките журналисти се отдадоха на забавление с екипа ни.

В края на деня учениците споделиха, че най-полезно им е било да бъдат обучени как се обработват видеа и снимки, както и полезни съвети при интервюирането. Второто най-впечатляващо нещо след игрите във офиса се оказва именно синият микрофон на медията, който всички се изредиха да подържат за малко.

Много ни хареса, че в TrafficNews има баланс между почивка и работа. Има много места да си починеш, но има и добри и дружелюбни хора, които работят там. Благодарни сме, че успяха да ни помогнат да подобрим нашия вестник. До нови срещи“, сподели малкият екип на „Любознайко“.   

Много е важно такива деца да бъдат давани за пример. Неприятни новини и лош пример в обществото винаги ще има, няма как да избегнем това. Но вярвам, че добри хора със смислени каузи също продължават да съществуват. Те трябва да се показват наравно с другите. А за самите деца това посещение е изключително важно“, сподели в края на срещата ни техният класен ръководител г-жа Каракашева.

Екипът на TrafficNews също благодари за посещението и пожелава на тези малки таланти и тяхната ръководителка здраве, упоритост и успехи! 

Цялата вдъхновяваща история на детския вестник и неговите броеве, можете да намерите тук: 

Пловдивски ученици: Не искаме слава, искаме хората да прочетат това и то да ги зарадва!Историята на един училищен вестник, който се превърна в мисия на група малки издатели