Лекарство за диабетици изчезна от аптечната мрежа, алармират фармацевти. Причината е ,ч е медикаментът масово се използва за отслабване.  В пловдивските аптеки препаратът "Оземпик", предназначен за пациенти с диабет тип 2, е изчерпан.

Страдащи от Диабет споделиха пред TrafficNews, че лекарството е животоподдържащо в тяхното лечение и липсата му на пазара ги притеснява.

От Здравното министерство посочват, че на 8 юли при тях също е постъпил сигнал за липса на лекарствения продукт, за което е изискана информация от фирмата вносител. От представените справки за внесени в България количества е видно, че същите са доставяли в страната от 30 до 80% повече от обичайно доставяните. Фармацевти също признават за липсата му:

"Положението е много тревожно. От няколко месеца има голям дефицит", потвърди шефката на Регионалната колегия на фармацевтите в града Димитрия Стайкова пред 24часа. По думите ѝ лекарството липсва в София, Варна и други големи градове. Няма го и в складовете.

Според Стайкова доставките се изключително малки и страдащите от захарна болест много трудно се снабдяват. Телефоните в Българския фармацевтичен съюз през последния месец прегрели от обаждания на разтревожени пациенти.

В Пловдив страдащите от захарна болест са около 30 000. От тях над 10 000 са с диабет тип 2, за които това лекарство е изключително важно. Те са принудени да търсят заместители, които обаче не били толкова ефективни. 

Друг проблем за диабетно болните е, че заради недостига на лекарството изтичат едномесечните протоколи, които те представят пред Здравната каса, за да покрие разходите им за него. Една опаковка "Оземпик" върви 180-190 лева и стига за месец. Поставя се един път седмично инжекционно на болния.

Препаратът съдържа активното вещество семаглутид, което нормализира нивото на кръвната захар в организма и помага за предотвратяване на сърдечно заболяване. Но "Оземпик" има благоприятно вторично действие, като редуцира телесното тегло.