Община Пловдив е съвсем близо до въвеждане на електронни досиета в училища и детски градини. Идеята за дигитализиране на здравните картони бе част от десетгодишната Здравна стратегия на местната власт. В момента се провежда обществена поръчка за фирма, която да отговаря за софтуера, който може да бъде въведен в началото на следващата учебна година.

Смисъла на самата програма е да събира база данни за здравния статус на децата, като класифицира информация за придружаващи заболявания, алергии, особени състояния, преминати ваксинации и т.н.. Освен това се обсъжда идеята да има директна връзка със столовата и менюто на ученици.

Идеята е в случай на спешност справката за здравето на ученика да се прави за секунди. Понякога това време много да е ключово за състоянието на децата. Представете си как в момент на спешност фелдшерът рови в класьорите, където са хартиените досиета на учениците, и търси информация. Чрез електронната система това време ще бъде съкратено, т.е. не го правим само, за да сме в крак с модата, а защото това може да спаси човешки живот“, заяви пред TrafficNews д-р Калин Калинов – директор на дирекция „Здравеопазване“ в Пловдив.

Ще се цели да има връзка със столовата на образователните институции, където да е описано дневното меню. Така при случай на реакция, която се дължи на алергия към определени храни, здравните лица в учебните заведения ще могат реагират навременно и компетентно, обясни д-р Калинов.

Директорът на „Здравеопазването“ в Пловдив уточни, че предвид конфиденциалността на информацията, до нея ще имат достъп само оторизирани лица. Ще се търси съдействието на личните лекари на децата, които да представят данни за здравния статут на пациентите им.  

Той уточни, че в момента Общината провежда обществена поръчка и се намира на етап избор на изпълнител. Сумата, която ще се отдели за въвеждане на електронното досие, е до 36 000 с ДДС. Тези средства са включени в бюджетната рамка на общината. След като бъде избрана фирма и бъде сключен договор, ще се премине към етап обучение, допълни Калинов.

Когато това се случи, Пловдив ще бъде втората община в България, която ще разполага с дигитални досиета. Очаква се училища и детски градини под тепетата да имат възможност да ползват този софтуер. Възможно е на по-късен етап абонаментът за софтуера да се поема от бюджета на училищата.