От 200 до 2000 лева помощ плащат общини у нас за новородено бебе. Кандидатите трябва да отговарят на определени условия, сред които жителство, образование и платени данъци.

300 лева за всяко новородено ще дава от тази година община Монтана. За второ бебе пък ще се полагат 500 лева. Това гласува на последното си заседание Общинският съвет.

Така Монтана стана първият областен град, въвел паричните стимули като част от мерките на администрацията за увеличаване на раждаемостта и преодоляване на демографския срив в региона.

Гласуваните суми в Монтана ще се отпускат при определени условия – на родители, които са навършили 18 години, имат поне средно образование, регистрирани са по постоянен и настоящ адрес в Монтана и не дължат данъци, такси и на общината.

За по-малките общини практика да се подпомагат семейства за първата им рожда не е новост. Първенец е Несебър. Там от 8 години се отпуска парична премия от 2000 лв. за двойките с репродуктивни проблеми или имащи новородено бебе.

Условията са: поне един от родителите на новороденото или осиновеното дете да е с постоянен адрес в община Несебър не по-малко от 5 г. назад; новороденото или осиновеното дете също да е жител на територията на морската община.

Община Свиленград пък въведе образователен ценз при отпускането на еднократна финансова помощ за новородено дете.

От тази година помощта за първо новородено дете се вдига на 400 лева, а за всяко следващо до трето дете – по 500 лева.

За да ги получат обаче, родителите трябва да отговорят на редица условия, едно от които е да имат най-малко средно образование.

Свиленградска норма: Нямаш средно – няма 400 лева за новородено!Ромите в града са недоволни, твърдят, че общинарите ги дискриминират

В София преди дни общинските съветници от ВМРО внесоха доклад за програма за отпускане на еднократна финансова помощ за насърчаване на раждаемостта и отглеждането на деца на територията на общината.

За първо дете еднократната помощ за семейството да е 200 лв., за второ – 500 лв., за трето – 1 300 лв. Условията, на които трябва да отговарят родителите, за да получат помощ при раждане или осиновяване на дете, е да имат завършено средно образование, както и постоянен или настоящ адрес на територията на София съответно за последните 2 или 3 години.

А по света…

Русия влага сериозни средства за повишаване на раждаемостта, като стимулите са най-разнообразни – от чисто финансови средства, през безплатно предоставяне на необходими стоки и услуги (като училищни униформи и карти за градския транспорт) до погасяване на дългове.

Един от най-съществените елементи на държавното финансиране е т.нар. майчински капитал, който се отпуска на жените при раждане на второ дете. Програмата стартира през май 2007 г., действа в цялата страна и размерът на плащанията нараства всяка година, с отчитане на инфлацията. За 10 години той скочи от 250 000 рубли до 453 026 рубли (4465 долара до 8000 долара).

В добавка различните области имат свои стимули. Например в Хабаровск при раждане на трето дете напълно се погасява остатъкът от ипотечния кредит, а в Мордовия – при раждането на четвърто дете.

Неотдавна Унгария обяви, че разширява програмата си за стимулиране на раждаемостта, като ще освободи завинаги от данък върху доходите майките на 4 и повече деца.

Още от 2016 г. в страната действа програма, която предвижда еднократно по 33 000 евро бонус за всяко семейство, в което се роди трето дете.

Една от първите стъпки, които предприе новото полско правителство през 2016 г., бе да вдигне майчинските – петорно до 500 злоти (113 евро).

Съседна Албания скоро реши, че ще раздава еднократна парична помощ за всяко новородено. За всяко първо дете на семейството ще се изплащат по 400 000 леки /3150 евро/, за второ дете - 800 000 леки /6 300 евро/, а за трето - 1,2 милиона леки или 9 450 евро. Ако се родят близнаци или тризнаци, тогава сумата се удвоява или утроява.