Община Свиленград въведе образователен ценз при отпускането на  еднократна финансова помощ за новородено дете.
От тази година помощта за първо новородено дете се вдига на 400 лева, а за всяко следващо до трето дете – по 500 лева.

За да ги получат обаче, родителите трябва да отговорят на редица условия, едно от които е да имат най-малко средно образование.

"Предложението дойде по време на работа на комисиите, да разделим, тоест да въведем допълнителни критерии, като този критерии касае минимален образователен ценз", каза Стамо Димитров, общински съветник от БСП.

Миналата година общината е изплатила еднократна помощ за 130 новородени деца. Ако критерият образование беше валиден, вместо тези 130, ще се дадат само на 100, каза Пенка Балджиева, експерт в ГРАО в община Свиленград.

Тези, които не биха взели, са предимно от ромската махала, където с трите си деца живее и Янка. При новите условия жената няма да вземе и лев от общината.

Според ромите това е несправедливо, защото парите са за нуждите на новородените, а не за родителите, по думите им.

Макар че също е ром, здравният медиатор приветства мярката. И той, и съпругата му са висшисти и ценят образованието повече от парите.

"Съгласен съм, тъй като това е един вид мотивация за този етнос, че трябва да бъдат образовани, а да не раждат толкова рано", коментира Симеон Апостолов пред bTV.

За другите в махалата обаче мярката е дискриминационна: "Не е редно на едните да има, на другите да няма, защото нямаш средно образование. А пък те знаят много добре, че нашите роми, от малцинствата, нямат средно образование", каза Валентин Ангелов.

Но според общинския съветник, вкарал образователния ценз в условията за получаване на помощ при раждане, място за деление няма.

"Ние не делим хората на определени раси или на определена вяра. По-скоро нашата цел е точно образованите хора, към тях сме се насочили, защото този град има нужда от образовани хора, за да се развива", заяви Стамо Димитров, общинар от БСП.