Альона и Наталия са първите жени, настанени днес в бившата Белодробна болница на Пловдив. Украинките пристигнали в България на 3 май и оттогава живеели в пловдивски хотел. Днес обаче програмата за подслон на бежанци приключила. Така близо 40 души, настанени там, се изправили през избора – да останат тук в България, за да търсят работа, или да се приберат обратно във воюващата си родина. Някои поели път към Украйна. Наталия и Альона обаче, които преди месец са избягали от бомбардираната Запорожка област, не мислили дълго.

Заедно с шест деца те се настаниха днес в бившата болницата в Пловдив, която вече носи посланието „Втори дом“. Попитахме ги какви са техните първи впечатления от убежището, което за малко повече от месец придоби коренно различен вид. А те отговориха скромно и през усмивка:

„Много ни харесва! Над нас не летят ракети. Децата ни не стоят свитички. Спокойни сме“.

 Спокоен намерихме и Сеня – най-малкият украинец, настанен с центъра. Той е едва на 4 месеца и през по-голямата част от живота си носи статут на бежанец. Малкият спеше кротък и нахранен.

Други две от настанените деца тичаха от стая в стая и оглеждаха новото си убежище. Играеха на телефони и от време на време се бутаха да помагат на майките си в метенето и подреждането на вещи.

Наталия разказа пред TrafficNews, че носи със себе си занаят и вече е намерила работа. През деня тя извършва шивашки услуги в Пловдив и е спокойна, че в сегашното убежище ще бъде организиран център, където други украински майки ще се грижат за децата ѝ, докато тя се труди.

Един от представителите на украинската общност в Пловдив – Наталия Еллис сподели пред TrafficNews, че продължава усилената работа по преобразяване на бившата болница във втори дом. Очаква се утре към дошлите днес 3 майки и 7 деца да се присъединят още украинци, пристигащи от Черноморието. В понеделник посрещнати и подслонени ще бъдат и двама незрящи.

Мисия убежище! Над 50 украинци и общински служители преобразяват Белодробната болница в ПловдивОт "снимачна площадка за хорър филм", сградата трябва да се превърне в център за настаняване на бягащи от войната

С представителката на украинците в Пловдив се срещнахме в началото на април, когато сградата на Белодробната болница бе порутена и западнала. Тогава Общината, бизнесът и доброволци обединиха общите си усилия, за да може днес да видим една наистина различна картина. Мястото вече разполага със своя кухня, бани, саниратни възли. Засега обаче някои от жените ще спят върху матраци на земята.

„Трябват ни още около 40 легла, на които да поставим матраците. Те са с размери 100х200“, коментира Еллис.

Община Пловдив ще окаже помощ в изхранване с тристепенно меню на настанените в убежището хора, допълни тя. Осигурен е и принтер, на който да се печатат документи на новонастанени украинци. Скоро стартират и уроците по български език, като вече е осигурен учител.

Припомняме, че бившата белодробна болница ще функционира като временен подслон за украинците. Те ще могат да използват мястото като буферна зона, докато се установят и намерят работа в Пловдив.

В Пловдив заработи дневен център за украински деца"Ще помагаме само на хора, които работят. Туристи не приемаме!" категорична е Наталия Еллис

Галерия: