Лошо е състоянието на въздуха в Пловдив. Това показват данните на двете измервателни станции за качеството на въздуха в реално време.

Станцията в Тракия отчита оранжев код за повишено съдържание на PM10, заради което общото състояние на въздуха става токсично.

По тази причина Община Пловдив съветва гражданите да не се правят разходки в близост до главни пътни артерии и области, отоплявани с въглища.

 

Измервателната станция в квартал „Каменица“ пък е замерила завишена концентрация на токсичния Бензен и фини прахови частици PM10. Тяхното количество е допустимо, но е препоръчително чувствителни хора, деца и възрастни да ограничат физическата активност в близост до оживени улици.

Според независимия сайт AirPlovdiv към този час въздухът е сравнително задоволителен. Високо съдържание на замърсители се отчита в района на кв. „Каменица“ и в централните части на града около бул. „Руски“.Препоръчително е да бъде намалено времето, прекарвано на открито, ако чувствате симптоми като затруднения с дишането или раздразнение на гърлото.