До две седмици се очаква разчистването на първия и втория етаж от Белодробна болница в Пловдив да е приключило. Това заяви кметът Здравко Димитров, който инспектира сградите на бившето лечебното заведение. То може да се превърне в център за бягащи от войната украинци. По план до няколко седмици трябва да бъдат настанени бежанци.

„Дейностите по разчистване ще отнемат време и усилия, впрегнати са силите на „Чистота”, „Градини и паркове”, както и доброволци. Ще бъде необходимо  време за реконструкция на ВиК мрежата, както и покривът на сградата, тъй като има сериозни течове. Стаите трябва да се обзаведат”, коментира кметът. Той каза, че проблемите в сградата е можело да бъдат решени още преди година, но бившият областен управител Дани Каназирева е попречила това да се случи.

„Правителството  на Борисов бе отпуснало 9 млн. лева за Белодробна преди време, които тогавашният областния управител Дани Каназирева спря. В сумата имаше и 1,4 млн. лева за МБАЛ "Св. Мина", обаче парите ги върнаха в министерството, ако ги имахме сега - нямаше да мислим какво да правим”, коментира кметът. Той допълни, че в бъдеще сградата може да стане ковид отделение или хоспис.  Градоначалникът изтъкна, че и сградата се е запазила общинска и не е била продадена, въпреки интересите от определени кръгове.

Сградният фонд на бившата СБПФЗАЛ „Д.П.Кудоглу“ ЕООД е общинска собственост и община Пловдив препотвърди намеренията си за ремонт и реконструкция, като го включи в Плана за интегрирано развитие на общината с хоризонт 2021- 2027, заедно с още три лечебни заведения. Преди дни общината отново изпрати писмо към сега действащия областен управител, с което отправи мотивирано искане към държавата за отпускане на близо 10 млн. лв. за минимума от строително-монтажни дейности, за да се възстанови сградния фонд. Ако тези средства бъдат отпуснати, отговорността за целесъобразното им разходване ще е на община Пловдив –собственик на сградата.