Новият общ устройствен план на Пловдив е перфектно замислена корупционна схема, с която ще се отвори възможност за търговия с влияние за години напред. Ако той бъде приет в този му вид, то пловдивчани ще живеят в нездравословна среда, а ръцете на инвеститорите ще бъдат извивани. Това обяви на своя пресконференция състава на общинските съветници на Демократична България-Обединение от Пловдив.

Според ДБ в проекта на ОУП са заложени несъществуващи в закона зони с измислени показатели. „Една немалка част инвеститори в някакъв момент ще се сблъскат с незаконосъобразните параметри в новия ОУП. Пред тях ще има две възможности —да водят дела няколко години или да потърсят съдействие от общината за промяна на параметрите. Така де факто Общината ще вкара показателите в законовата им рамка, като изкара нещата така, сякаш върши „услуга” на избрани инвеститори“, заяви пред медиите Веселина Александрова.

Общинските съветници наблегнаха на факта, че Наредба 7 казва „озеленяване на парцела от 20 до 30 на 100”, а в ОУП са заложени 40 %. При това противоречие  инвеститорът ще получи желаното от него минимално озеленяване от 20 %, тъй като едва ли някой строител ще отдели 40 на 100 от имота си за саксии и градинки.

В резултат вместо 40% озеленяване, ще имаме 20% озеленяване. Или схемата накратко е следната: Умишлено се качват параметрите на озеленяване и се намалява кинт /коефициент на интензивност на застрояване/, за да може по-късно, за избрани инвеститори да се изтъргува разликата до параметрите на Наредбата. Така формално се спазва закона, но е осребрена „добрината” към инвеститора“, заявиха общинските съветници.

По-притеснително за съветниците се оказва идеята, че към този момент не е спазен здравословния минимум от зеленина за град с мащабите на Пловдив. Иначе казано, Законът за устройство на територията /ЗУТ/, който определя необходимия размер на зелени площи, бива заобиколен с надуване на процентите в града под тепетата. Така чрез използването на тревички около тротоарите и саксии пред частните сгради, изкуствено се „задоволяват“ изискванията, посочват от ДБ.

„В случай, че общината прехвърли ангажимента за озеленяване на строители и инвеститори, главния архитект на Пловдив ще лекува счупен крак с лепенка, но казва, че е гипс“, допълни тя.

От групата посочиха, че ако действителност Община Пловдив в лицето на кмета Здравко Димитров и гл.арх. Димитър Ахрянов се борят с презастрояването в Пловдив, те трябва да заложат на изграждането на повече паркове и градинки. Освен възраждането на всички сега изградени зелени площи, пловдивчани трябва да имат голям парк на пешеходно разстояние от дома си, предлагат те.  

По изисквания за град с по-малко 200 000 души трябват 20% зелени площи. За градове на 200 000 жители, какъвто е Пловдив, определя ОУП. В конкретния случай имаме 16,4. В сегашния е залегнало близо с 1 кв.м. по-малко озеленяване от това, което предвижда старият. Да не говорим, че те са изкуствено надути. За нас здравословната цифра е 50 на 100“, категорична бе Добромира Костова.

Съветниците посочиха, че при така залегналият ОУП, може да се повтори порочната практика на столицата, в която се работи на принципа „ПУП-че за имотче“, допълни Александрова.

На този етап няма коментар от страна на община Пловдив.