Надписи Путин - Миротворец, знамена на СССР , плакати с новата свастика Z и посланиците на Русия и Беларус - Елеонора Митрофанова и Никита Люшоков се събраха пред паметника на Альоша днес послучай честването на 9 май - денят на победата над нацистка Германия. Около 500 пловдивчани се качиха на паметника- символ на съветската армия и посрещнаха делегацията на Митрофанова с възгласи "Русия". Някои от тях освен официални анцузи, носеха и фанелки с лика на Путин. Митрофанова символично бе избрала дълга червена туника за визитата си в Пловдив. От стълбите бе спусната и голяма георгиевска лента.

За разлика от последните си изяви, посланик Митрофанова спести обидни квалификации по адрес на българските институции, и заяви, че се "радва, че е в страната, откъдето в Русия е дошла славянската писменост и богослужение" . 

"Признателни сме на всички, които почитат с нас паметта на загиналите съветски войници и български антифашисти. Желая ви мир и благоденствие, честит празник", заяви Митрофанова. 

Провокации на паметника нямаше, с изключение на предупрежденията, които хора, които носеха плакати с образа на Путин, отправяха към журналистите " да внимават какво пишат". 

Пловдивчани, които категорично са против войната, която Русия води в Украйна и убийствата на хиляди цивилни граждани и деца, пропуснаха въпросното събитие и не се стигна до сблъсъци, както в София.