Жители на Белащица и околните села ще блокират днес Околовръстния път на Пловдив. За пореден път хората ще изразят недоволството си срещу добива на инертни материали в района. Шествието ще започне в 12 часа в центъра на Белащица и ще финишира до кръговото кръстовище на Околовръстното шосе. Протестиращите плануват да спрат движението в участъка.

„Нека всички заедно да покажем, че сме непоколебими и ще търсим решение на проблема дори на най-високо държавно равнище”, заявяват организаторите в социалните мрежи.

Припомняме, че последният протест протече по същия начин, като в него се включиха стотици хора. В района се образува голямо задръстване, като блокадата продължи не повече от 10 минути.

Поводът за недоволството е инвестиционно намерение на предприятие, добиващо мрамор за трошен камък над населеното място. Местните жители се обявиха срещу разширяването на кариерата. Те се оплакват от прах и разбити от камионите пътища. Недоволни жители от от пловдивските села Белащица, Брестник, Марково, Гълъбово, Браниполе, както градовете Куклен и Пловдив, направиха протестно шествие от центъра на Белащица до Околовръстното шосе на Пловдив.

Жандармерия блокира пътя над Белащица, проверяват камиони от кариерата

По данни на местния личен лекар, за последните 10 години в селото има бум на респираторни заболявания, които били най-видими при децата. Хората настояват след изтичането на концесионния договор през 2021 година, той да не бъде подновяван. В същото време от компанията са заявили намерение да копаят на площ от нови 50 декара, за да добиват инертни материали. Предстои Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите да реши дали разширяването на кариерата има нужда от екологична оценка.