Жандармерия блокира пътя за хижа "Здравец" в района на кариерата над Белащица. Униформените спират камионите, които излизат натоварени с камъни от съоръжението и им правят щателни проверки, разказха очевидци. Проверка на TrafficNews.bg установи, че се касае за планирана проверка на тежкотоварните камиони. Проверяват се документите на водачите, пътните листове, тонажа и дали всички извършват превоза със задължителното покривало. 

"Имаме няколко сигнала до полицията, с които ги молим да засилят проверките в района, тъй като много от камионите се движат без покривала, вдигат много прах и замърсяват въздуха" коментира кметът на Белащица Цветанка Читакова. 

На 6 септември жители от пловдивските села Белащица, Брестник, Марково, Гълъбово, Брани поле, както градовете Куклен и Пловдив излизат на мирен протест срещу добива на инертни материали в местността "Калоян", а също и срещу изграждането на нови кариери в региона. Протестно шествие ще започе в 10:00 часа, а сборната точка е в село Белащица. Недоволните жители ще преминат разстоянието от селото до кръговото на "Кукленнско шосе" и Околовръстното на Пловдив.

Ето го пълния текст на организаторите на протеста :

Моля, всеки да подкрепи протеста ни на 06.09. 2018г. В с. Белащица!!! НЕГАТИВИ ЗА ЗДРАВЕТО НА НАСЕЛЕНИЕТО И ОКОЛНАТА СРЕДА ОТ ДЕЙНОСТТА НА КАМЕННИТЕ КАРИЕРИ НАД С. БЕЛАЩИЦА (ПОД С. ГЪЛЪБОВО), ОБЛАСТ ПЛОВДИВ.

1. Пловдив е градът от целия Европейски съюз с отчетено най-продължително време най-мръсен въздух, което считаме категорично, че основно се дължи на специфичната дейност от ситното надробяване на скален материал в кариерите над с. Белащица и местонахождението им от наветрената позиция спрямо гр. Пловдив и околните многобройни села в Родопската яка. Доказано е, че почти всички белодробни заболявания се асоциират и усложняват със замърсения въздух. В последните години редица проучвания установиха и увеличаването на честотата на сърдечно-съдовите заболявания и смъртност в резултат на  висока концентрация на фини прахови частици.

2. Пловдивска област и Западните Родопи са с най-висок сеизмичен риск от земетресения в България, както и на такива с магнитуд 7 и над 7 по скалата на Рихтер.

3. Подкопаването и пълното разрушаване основата на планина Родопи (чрез честите взривове) разрушава околните сгради и създава огромен риск при евентуално земетресение за околностите.

4. Нарушава се изключително опасно и безвъзвратно цялата екосистема в района на посочените населени места.

5. В с. Гълъбово има значителни площи, които са обявени за свлачища и имат ежегоден мониторинг от геодезична служба гр. Перник и ако се взривява и се разруши прилежащият връх Калоян, почвата с около 2000 къщи в селото ще бъдат едно неспасяемо активирано свлачище. (Инвестиционно намерение за разработване на каменна карира с площ 500 дка)

6. Бързите темпове, с които се разраства гр.Пловдив към Родопската яка (в посока каменните кариери) и изключителната близост на околните села от порядъка на няколкостотин метра (по права линия) около кариерата, води до ситуация, в която в близко бъдеще кариерите ще бъдат разположени в населено място.

7. Товарните превозни средства, превозващи ситно надробен каменен материал, на всички завои в околността изсипват дребни каменни късове, които създават в километри опасна хлъзгава основа за преминаващите коли.

8. Вече месеци са забелязвани изключителен брой диви животни по улиците около кариерата, като голяма част от тях са премазани.

9. На Калоянов връх минава водоизточник, който водоснабдява жители на околни населени места и при кариерни дейности този източник ще бъде опасно замърсен. При евентуално нарушаване целостта на върха тази подземна река може да тръгне в непредвидена посока и да нанесе много щети в околностите.

10. Съществуват категорични данни за излизане извън определените и разрешени граници за използване на кариерата от настоящите концесионери.

11. Важно!!! В ежегодните доклади на РЕГИОНАЛНА ИНСПЕКЦИЯ ПО ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ, ГР. ПЛОВДИВ - РЕГИОНАЛЕН ДОКЛАД  ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА ОКОЛНАТА СРЕДА:- ФПЧ10 и 2,5 ФПЧ не се измерват в близкостоящите кв. Кючюк Париж, Пловдив,с. Белащица, с. Брани поле, с. Брестник и други. ??!!- Никъде не се споменават каменните кариери или предприятие ХОЛСИМ за дейност, която оказва вредно действие на околната среда и здравето, както са длъжни да правят (има ежегоден списък с рисковите предприятия на територията на областта).

ПРЕДЛОЖЕНИЯ: - Незабава законодателна инициатива за регулиране на отстоянието на всички каменни кариери от населени места в диаметър минимум 8-10 км по права линия)! - Заради изключително вредните въздействие върху здравето на населението и околната среда незабавно да се спре работата на сега действащите кариери на територия област – Пловдив и Родопската яка!- Да не се допуска разработването на нови находища на кариери в района на Западните Родопи! - Незабавно рекултивиране на планинските участъци, които са били обект на кариерни дейност под строг държавен и обществен контрол!Призоваваме всеки, който има гражданска позиция, да подкрепи Инициативата за прекратяване на настоящите концесии на каменните кариери, както и да предотвратим други подобни изключително опасни дейности в близост до населени места в Родопската яка!

Приемаме всякакъв вид съдействие и помощ за Каузата – ПРАВО НА ЖИВОТ В ЗДРАВА ОКОЛНА СРЕДА. НЕКА ВСЕКИ НА ПРОТЕСТА НА 06.09.2018г от 10 ЧАСА, КОЙТО ЩЕ ПОТЕГЛИ ОТ БЕЛАЩИЦА (И ЩЕ СТИГНЕ ДО КУКЛЕНО ШОСЕ И ОКОЛОВРЪСТНОТО НА ПЛОВДИВ) ДА НОСИ НЕЩО В СИН ЦВЯТ – ЗА ЧИСТ ВЪЗДУХ И ЗЕЛЕН – ЗДРАВЕ И ПРИРОДА! МОЛИМ ДА ИЗВЕСТИТЕ МАКСИМАЛЕН БРОЙ ХОРА ЗА ПРОТЕСТА и РАЗПРОСТРАНЯВАНЕ НА ИНФОРМАЦИЯТА!За контакт: Фейсбук страница: „Стоп на кариерата в Белащица“