Спомняте ли си къщата на Йосиф Шнитер на ул. "Гладстон" /точно зад Община Пловдив/ , която буквално изчезна? На 5 юни 2019 година багер събори последния оцелял зид. От тогава там зее огромен ров, водят се съдебни дела, някой ден може да има и наказани, но къщата я няма. А я няма, защото докато институциите си препращат писма и си разменят тонове бумащина, някой просто решава, че законите не важат за него и я събаря. Подобен казус се очертава и на Главната, в самото сърце на Пловдив, където пловдивски бизнесмен е прокопал огромни бункери в основата на няколко сгради в самото сърце на града. Носещи стени на част от къщите вече са компрометирани, основите са подкопани, а бункерът на места е с дълбочина 6 метра. TrafficNews съобщи за проблема още през април, но въпреки това нито една институция не е спряла незаконното строителство. 

През април описахме ситуацията като абсурден прецедент. Тя продължава да бъде абсурдна, но вече не е прецедент, а серийно нарушение. 

Параграф 22! Няма кой да спре бизнесмена, който копае и налива бетон в чужд имот на ГлавнатаДокато бюрократичната машина се завърти, строителството продължава на пълни обороти

През април собственици на имот на ул. "Отец Паисий" сигнализираха, че бизнесменът Мирослав Стамов копае и налива бетон в границите на тяхната собственост без документи в нарушение както на Закона за устройство на териториите, така и на Закона за културното наследство. 

Адвокатът на потърпевшите Паулина Христева подаде жалби до полицията, прокуратурата и район "Централен". След проверка на място, комисия от район "Централен" издаде заповед за спиране на незаконното строителство, тъй като се оказало, че Стамов няма никакви документи за строителните дейности.  Той самият тогава, заяви че не извършва никакво нарушение, а копае в условията на неотложност, тъй като подпорната стена, която се намира в двора е коомпрометирана и според него това може да доведе до срутване на съседната сграда, в която той има собственост. Обжалвал е общинската заповед, а докато делото е в Административен съд, той продължава да копае.

Очевидно обаче са се появили и други "неотложности", защото в момента Стамов разкопава подземието си като е копае под къщата на ул. "Княз Александър Батенберг" 5. Собственичката Мария Стефанова заяви, че съседът й копае под нейната къща и налива бетонови стени. Миналият четвъртък тя е подала жалба в район "Централен" за незаконните дейности в имота й. 

"Още в петък изпратихме комисия, в която освен служители на общината, имаше представители на РДНСК и Археологическия музей. Комисията е установила, че се извършват строителни дейности без разрешение и е издала констативен протокол. След издаване на Заповед за спиране на незаконното строителство", заяви кметът на район "Централен" Георги Стаменов. Заповедта ще бъде изпратена до Министерството на културата и Националният институт по паметници на културата, а също така до община Пловдив и РДНС, тъй като сградата е паметник на културата. 

Въпреки това, вече цяла седмица изкопните работи продължават. Днес Стефанова е позвънила на тел. 112 и на място е изпратен полицейски патрул, но той не е бил допуснат от Стамов. "Съсед го е чул да казва на работниците да се заключат и да се скрият" разказа пловдивчанката. 

Стамов, който е собственик на сградата на ул. "Отец Паисий" /до градинката на Джумаята/, която от години се руши и е  опакована с огромен винил, в момента я използва за склад на строителни материали и отпадъци. За да стигне до нея , той е направил рампа , през съседен имот, без разрешение на собствениците. 

Засегнатите собственици днес са взели решение да обединят усилията си и да заведат общ съдебен иск към Стамов. "Това не може да продължава така. Къщите ни се рушат, всеки момент може да пропаднат. Това е опасно за хората, които живеят и работят там, опасно е и за минувачите. Спомняте си трагедията в София, когато загинаха две момичета. Трябва ли да се случи трагедия, за да бъде спрян този човек?" пита Мария Стефанова. 

Версията на Стамов е, че прави аварийно укрепване, тъй като настилката в английския двор се е самосрутила. Той също има собственост в сградата на №5. 

За нерегламентираните строителни дейности е подаден сигнал в Министерство на културата от археолога, посетил мястото заедно с представител на район „Централен” и полиция.

При огледа специалистите открили, че в северния край на на подземието на сградата собственикът е копал нерегламентирано и е демонтирал част от външната носеща фасада на сградата до нивото на основата ѝ. Изкопът с дълбочина около 4 метра е достигнал до южния външен зид на съседната сграда, а в дълбочина – до неговата основа. Направен е и сондаж в същото пространство, като е достигнато до вода.

В изкопа са изградени три бетонни стени и две колони, чиито основи са на по-голяма дълбочина от нивото на терена. В профилите между тези бетонни колони археолозите са открили, че са нарушени археологически пластове, в които е имало въглени, единични животински кости, камъни, голямо количество строителна керамика и единични фрагменти от средновековна битова керамика.

В профила на сондажа има два камъка и фрагменти строителна керамика.

В резултат от незаконния изкоп специалистите са констатирали напуквания по зидовете на  сградата на ул."Княз Александър І" 5.

Има данни и за наличие на друг изкоп, във вътрешния двор на сградата, непосредствено пред и до външния източен фасаден зид на сградата, но до него комисията не е получила достъп.

Уведомени сме за случая с  незаконните разкопки на ул. „Княз Александър I” 7. Инспекторатът ще изготви констативен протокол за нерегламентирана намеса в недвижима културна ценност и ще наложим глоби. Законът е категоричен – изкопни работи в защитена зона се извършват под археологическо наблюдение и с изготвен проект”, каза арх. Слави Славов от Министерство на културата. Той допълни, че не е изненада, че комисията, посетила мястото, е открила фрагменти от археологически находки. 

Все пак това е точно над седалките на стадиона”, припомни той.

Да се правят подобни разкопки на това място без участието на археолог, е повече от съмнително. Точно там се намира сърцето на Античния Пловдив и част от Римския стадион. 

TrafficNews ще продължи да следи случая и кога институциите ще се задействат, за да спрат незаконните разкопки и строителство! Защото очевидно само с размяна на писма и заповеди няма да стане!

 

Пловдивските къщи -шедьоври - кауза за естетите, бреме за неграмотнитеСобствениците на съборената къща на Куцоглу искат да да строят с разрешение на реставрация, от "Централен" настояват за нов проект