Омбудсманът на Пловдив отвори въпроса за мотористите, които превръщат булевардите в града под тепетата за скоростни писти и подлагат гражданите на системен  шумовия терор. Общественият посредник инж. Борислав Стаматов е изпратил искане към вътрешният министър Калин Стоянов и Община Пловдив да се направи цялостна проверка и да издадат указания как може да се предотврати произвола на мотоциклетисти, особено след 22:00ч.

Гражданите на Пловдив ежедневно са подложени на терор от шумни мотоциклети, движещи се с висока скорост по правите отсечки на някои от големите булеварди в часовия диапазон след 22:00 ч.. По този начин се създават предпоставки за ПТП-та, а жителите на Пловдив са засегнати от създадения висок шумов фон, който надвишава в пъти заложените нормативи. Подобно поведение остава несанкционирано, а ситуацията продължава да е все така неовладяна от компетентните органи, въпреки че по този начин се нарушават няколко закона, включително и Конституцията на Република България“, посочва инж. Стаматов.

Молбата на омбудсмана идват на фона на поредния сигнал от граждани. припомняме, че медията ни също многократно е писала по този казус, но резултатите само са временни.

Състезатели превърнаха Пловдив в писта на Формула 1, форсират всяка вечер по булевардитеПловдивчани са категорични, че искат незабавно полицията да вземе мерки

„Този шум е търсен като ефект и се получава от нарочно преправени ауспуси, за да се получи така наречения ефект „спукано гърне“.  Ауспусите на някои мотоциклети са така преправени, че при високи скорости да издават шум във високите честоти, които се чуват на стотици метри и дори километри, а другите доработки издават шум в ниския честотен регистър, който също така е силен и дразнещ. И двата вида шум са над пределно допустимите нива и са в състояние да събудят заспал човек и при затворен прозорец. Всичко това се повтаря понякога през 10-15 минути, понякога през час или час и половина. Тази шумова среда е изключително нездравословна“, допълва Стаматов.

Според него „общините (в частност Община Пловдив) и структурите на МВР (в частност самото Министерство) си прехвърлят „горещия картоф““.

„Това е субкултура, асоциално поведение на млади хора, граждани, които все още не са намерили себе си.Имаме информация също така, че периодично се извършват проверки по засегнатия проблем, но тези формални проверки поне до този момент не са допринесли за някакъв положителен ефект“, категоричен е общественият посредник.

Допълва , че независимо от заявката на новия директор на ОД на МВР Пловдив старши комисар Георги Чергов за борба с този проблем, той е пратил искането си до МВР и и кмета Здравко Димитров.