Цялостна стратегия, която да въведе регулация в строителството, ще изработи Община Пловдив в следващите месеци. Тя ще обхваща както цветовете, така и визията на фасадите на новите сгради и тези, при които тече реконструкция.  Концепцията ще залегне в новия градоустройствен план, който ще бъде изработен и приет в следващите години.

Новината бе обявена от кмета Иван Тотев, след като днес общинските съветници разглеждаха предложението за регулацията на санираните панелки по Националната програма за енергийна ефективност.

Идеята бе цветът на сградите да бъде в един цвят с няколко разновидност. Инициатор на предложението е единственият архитект в ОбС – Цветелин Цоневски.  Неговите мотиви са, че всички блокове, които биват санирани по програмата ще се правят от различни фирми. Това крие опасности не само от естетическо естество.

Освен това различните цветове имат различни свойства при природните особености на региона, както и топло и светло-техническите параметри на сградите при спектралния анализ.  С други думи определени цветове биха имали по-добри свойства при филтрацията на вятър, външна температура, поглъщане на светлина и топлина.

Предложението бе отложено за следващата сесия, тъй като то не е минало през експертен съвет в Община Пловдив, обясни кметът.

Новата стратегия обаче ще обхваща не само панелките, които ще бъдат санирани. По думите на градоначалника е нужно, особено в централна градска част, да има ясни правила относно вида на сградите и новите, и тези които се ремонтират. Това не касае само цветовете, но и климатиците по фасадите и други елементи от визията на сградата.

По районните също ще има регулация. Така ще избегне в един малък микрорайон да бъдат изградени 3 нови жилищни комплекса, които нямат нищо общо като визия, а и като цветове.

Това в никакъв случаи не означавало, че всички блокове ще бъдат в няколко цвята. Просто ще има правила преди да бъде изготвен проекта, който след това ще бъде съгласуван. Такива регулации има в цяла Европа.