Пловдивският квартал Столипиново е известен с незаконните си сметища и нерегламентираното изхвърляне на боклук. Снимки на потресаващи гледки и тонове отпадъци от всякакъв вид обикалят социалните мрежи и различните медии дори извън пределите на страната.  Във времена на пандемия и страх от зарази хората стават все по притеснени и проблема с боклука е на път да ескалира.

Не спират и сигналите подавани от отчаяни граждани, които споделят, че вече се чувстват безсилни.

„Всеки ден сме принудени да газим тонове боклук  и да дишаме отвратителна миризма, която идва от незаконните сметища. Като допълнение към всичко това са глутниците кучета, които обикалят и са готови да се нахвърлят и да нападнат. Имам чувството, че сме събрали кучетата на целия град. И за десерт мога да добавя и нестихващите маанета, които се носят от всякъде по всяко време на денонощието!”, разказа пред TrafficNews собственичка на апартамент на улица „Крайречна”.

„Станахме абонати на 112, но реакции и действия от страна на институциите няма. Липсва контрола и наказанията. Това ли е представата за Европейска столица на културата с управление за пример?” , попита реторично жител на квартала.

Както всички знаем проблемът с мръсотията и миризмата в етническия квартал не е от днес и сякаш всичко което се предприема е временно.

„Не трябва всички да се поставят под общ знаменател, защото общността живееща в махалата е невъзпитана. Ние се разграничаваме от тези, които хвърлят и мърсят. Искаме нарушителите да се глобяват, да се подвеждат под отговорност”, това сподели пред наш репортер жител на улица „Крайна”, който мисли да заведе дело срещу ОП „Чистота”.

Неговият иск не е обвързан със сметосъбирането, а с контрола. Той обяснява образуването на сметищата с манталитета на една група от хора, както и липсата на контрол от страна на фирмата, отговаряща за чистотата.

От общинското предприятие пък коментират, че през няколко дни от улиците „Крайна” и „Крайречна” се извозват тонове боклук, но контрола е невъзможно да се извършва на 100% без съвместна работа с институциите.

„Хората са си в правото да си търсят правата. Ние правим всичко по силите си и при почистване и при сметосъбиране и при контрола. Но сами не може да се справим”, коментира пред наш репортер шефът на ОП „Чистота” – Димитър Георгиев.

Столипиново завежда дело срещу ОП „Чистота”, иска контрол и глоби срещу нарушителите в махалатаПроблемът идва от хората, но за да са такива хората е виновна липсата на контрол

Без самосъзнание на жителите и контрол на институциите няма как да се изгради една съвременна гледка на „нормален” квартал за живеене. На едните явно им е приятно да живеят в собствените си боклуци, докато другите вдигат ръце и твърдят, че си вършат работата. Е, естествено не всички трябва да се поставят под общ знаменател, но едва ли пътешествието на снимки из новинарските емисии ще спре само заради една група „съвестни” граждани.