И днешния ден продължава преносът на сахарски прах през страната. В Пловдив се отчита замърсяване на въздуха с фини прахови частици от типа PM10. Концентрацията му е превишена, отчитат измервателните устройства в "Каменица" и "Тракия". Това прави общото състояние на качеството на въздуха в рамките на града лошо и се препоръчва хора с дихателни и респираторни проблеми да са с повишено внимание. 

Независима платформа за проследяване на замърсяването на атмосферния въздух също отчита лошо качество в Пловдив. Според AccuWeather въздухът достигна високо ниво на замърсяване и е нездравословен за чувствителни групи. Препоръчва се те да намалят времето, прекарвано на открито, особено при симптоми като затруднения с дишането или раздразнение на гърлото.

Състоянието му е било влошено и вчера, но прогнозите са днес въздушните потоци да са предимно от северозапад, а концентрацията на сахарски прах над страната да започне да намалява. Преносът му е явление, обичайно за България. В пролетните месеци атмосферната циркулация относително често води до увличане на частици от пустинята Сахара, които с юг-югозападен пренос достигат и до нашата страна.

Пустинен прах от Сахара преминава над България до вторникВ понеделник концентрациите ще бъдат най-високи