Майка на дете, пострадало на общинска детска площадка, осъди Община Пловдив да ѝ заплати 10 000 лева обезщетение. Инцидентът е станал на 31 март 2019, а решението за присъденото обезщетение на Окръжен съд Пловдив е от преди няколко дни.

Момиченцето играело на площадка пред блока си на бул. "Никола Вапцаров" и "Пере Тошев", където счупило горната част на лява раменна кост, след като паднало при опит да направи кълбо напред от най-ниското стъпало на метално съоръжение за игра

На инцидента присъствали и бащата и майката на детето. Родителите, заедно с други възрастни, седели на пейката до площадката, която е на около два метра от катерушката, на която дъщеря му е паднала. Бащата посочва, че дъщеря му, играейки, се хванала да се превърти, но се изпуснала и паднала на лакътя. Катерушката била от стария тип - метална конструкция, с три лоста, изправени на височина, по които има напречни греди, за които децата се хващат и се катерят. Детето паднало от най-ниската греда. Опитало се да направи кълбо напред, превъртяло се и паднало на ръчичка. На катерушката е нямало ограждения, нямало табели или указания как да играят децата на детската площадка. Нямало и поставена противоудърна настилка, директно била закрепена на земята. Бащата видял какво се случва и първи се е притекъл на помощ. 

Родителите веднага закарали дъщеря си в болница, където било установено счупване на ръката, при което било спешно оперирано, под пълна упойка, последвало поставяне на две киршнерови игли и гипсова шина. На 3 април изписали детето от болницата, на която дата имало рожден ден и отменили същия. Поканили деца вкъщи, като установил различно поведение на дъщеря си. Уплахата й била голяма. Детето отказало да посещава детско заведение. След операцията получило оток, трябвало да държи ръката постоянно изправена, което създавало голяма трудност.

При смяна на марлята при лични лекар детето проявило агресивно поведение, крещяло и се тресяло от страх, и до свалянето на иглите на 7 май детето не позволило да му сменят марлята. Детето станало затворено. При второто постъпване на детето в болница на 7 май, преди операцията детето се тресяло от страх и плачело. След упойката детето било много уплашено, не искало да стои в болницата. След изписването от болницата, веднага започнали рехабилитация, при което детето изпитвало страх. За това свидетелстват родителите му. През този период те са се грижили за детето в обличането, къпането и храненето. Към момента детето разпъвало ръката на 180 градуса, но не искало да я движи повече от това. На ръчичката на момиченцето останал огромен белег от може би 10 см. Детето повече не искало да играе на съоръжението.

Родителите завели дело срещу общината, на което бил изискан доклад за състоянието на детската площадка и съдебно-медицинска експертиза. 

От район „Южен“ извършили проверка и изготвили съответния доклад, в който е отразено, че площадката е в добро състояние. Посочено е, че през 2008 г. са изградени само три от съоръженията там - детска люлка, пясъчник и пързалка. Освен посочените, на площадката се намирали и други съоръжения - сферично съоръжение /кълбо/, предназначено за катерене, съоръжение с форма на кораб и въпросното съоръжение с три метални греди са били изградени през 1991 г.

Съдебният експерт заключава, че детската площадка не отговаря на изискванията на Наредба № 1 за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра от 12.01.2019 г. В случая около съоръжението за игра, включително около съоръжението за катерене, не била открита информационна табела. От заключението се установява, че долното стъпало на съоръжението е с височина 70 см. Съдебният експерт е заключил, че отношение към травмата на детето има настилката под съоръжението за катерене, като около съоръжението за катерене няма изпълнена ударопоглъщаща настилка, каквато е заложена в Наредбата. 

Медицинската експертиза показала, че детето е претърпяло значителни болки и страдания и неудобства в периода на получаване на травмата, оперативната интервенция, двукратното лечение в болница, както и в периода на раздвижване и рехабилитация. Болките са били значителни, със затихващ характер.Детето се нуждаело от постоянна помощ и присъствие на придружител. Не е могло да извърши самостоятелно дори елементарни действия. В рамките на 2-3 месеца болките са отшумели постепенно и са били до степен на неудобство и умерен дискомфорт. Съдебният експерт счита, че оздравителните процеси са приключили в рамките на 5-6 месеца.

Според Окръжен съд - Пловдив безспорно се установява връзка между състоянието на площадката и последствията от инцидента, преживян от детето. Според магистратите става дума за противоправно деяние, извършено от длъжностните лице на община Пловдив при или по повод на възложената им работа, вина, която се предполага до доказване на противното, както и настъпили вреди и причинно- следствена връзка между деянието и вредите.

Именно заради това Община Пловдив е осъдена да плати 10 000 обезщетение и лихвите до пълното изплащане, както и разноските по делото. Решението на съда може да бъде обжалвано пред ВКС.