Фондация „Дом за пловдивската опера”  днес ще съобщи кои ще са следващите стъпки от стратегията на фондацията относно изграждане на сграда за пловдивската опера след като Общинският съвет на Пловдив даде съгласие за отреждане на парцел за строеж на сграда. 

Ще бъде коментирана архитектурната и финансова визия за реализацията на проекта.

На брифинга, който ще се проведе в Дома на културата, са поканени професионалните гилдии на архитектите и строителите, пловдивските депутати и Министъра на културата.

 На 2 август местният парламент на Пловдив гласува да даде Партийния дом за сграда на Пловдивската опера, но след построяването на нова сграда за общинската администрация. Това гласуваха общинските съветници днес след обсъждането на предложението на фондация "Дом за Пловдивската опера" за бутане на високата сграда на пл. "Централен" и предоставянетона терена за строеж на нов музикален център. 27 общински съветници гласуваха "за", 15 бяха против, а трима се въздържаха.

25-метрова сграда  „Дом на Пловдивската опера” на мястото на Партийния дом – такава е идейна концепция за музикалния център, представена пред общинските съветници от арх. Илко Николов. Новото здание ще бъде в обемите на 6-7-етажа, уточни още Николов. 

В местният парламент обсъди предложението на на фондация „Дом за Пловдивската опера” да бъде предоставен парцелът под Партийния дом за построяването на нов музикален център. За тази цел обаче държава и община трябва да си стиснат ръцете и за събарянето на съществуващата сграда. 

Концертна зала може да бъде запазена, защото има конструктивна фуга между двете нива. Тя може да побира до 1000 души след ремонта, което я прави многофункционална, обяви арх. Илко Николов. Той допълни, че на този етап става дума за идейна платформа, но „Дом за Пловдивската опера” ще инициира конкурс за сградата. 

В дискусията се включиха и представителите на регионалната колегия на Камарата на архитектите.

Научихме от медиите за предложението на фондация „Дом за Пловдивската опера”. Изразихме отрицателното си становище с множество аргументи, каза арх. Мария Стоянова. Сред тях специалистите откроиха архитектурната стойност на сградата, както и малката площ на терена, която не позволява пълноценното функциониране на един оперен театър. 

Своето становище изрази и арх. Константин Палазов, извършил конструктивното обследване на Партийния дом. 

Сградата има всички свои достойнства. Това е малко като да разрушим къща, за да направим колиба. Възхитен съм от пропорциите на Партийния дом, тя е шедьовър, каза Палазов. Той бе категоричен – мястото не е подходящо за опера.  И допълни – тя е устойчива, макар и да не отговаря на съвременните земетръсни изисквания. Тя е преживяла три сериозни труса, един от които над 7, и няма нито една пукнатина. Палазов припомни и че Партийният дом пази изключителни произведения на изкуството. 

Дават Партийния дом за опера, след построяването на нова сграда за Общината СНИМКИНовото здание ще бъде в обемите на 6-7-етажа

Тиха война сред архитектите за събарянето на Партийния домАрх. Илко Николов обвини колегите си в манипулация заради отрицателното им становище за събарянето на знаковата сграда на центъра

Пловдивските архитекти против събарянето на Партийния домСградите не са политически субекти. Те са архитектурни свидетелства на стила и духа на времето, в което са изградени и наше задължение е да ги опазим