Местният парламент на Пловдив гласува да даде Партийния дом за сграда на Пловдивската опера, но след построяването на нова сграда за общинската администрация. Това гласуваха общинските съветници днес след обсъждането на предложението на фондация "Дом за Пловдивската опера" за бутане на високата сграда на пл. "Централен" и предоставянетона терена за строеж на нов музикален център. 27 общински съветници гласуваха "за", 15 бяха против, а трима се въздържаха.

25-метрова сграда  „Дом на Пловдивската опера” на мястото на Партийния дом – такава е идейна концепция за музикалния център, представена пред общинските съветници от арх. Илко Николов. Новото здание ще бъде в обемите на 6-7-етажа, уточни още Николов. 

В местният парламент обсъди предложението на на фондация „Дом за Пловдивската опера” да бъде предоставен парцелът под Партийния дом за построяването на нов музикален център. За тази цел обаче държава и община трябва да си стиснат ръцете и за събарянето на съществуващата сграда. 

Концертна зала може да бъде запазена, защото има конструктивна фуга между двете нива. Тя може да побира до 1000 души след ремонта, което я прави многофункционална, обяви арх. Илко Николов. Той допълни, че на този етап става дума за идейна платформа, но „Дом за Пловдивската опера” ще инициира конкурс за сградата. 

Финансистът Георги Стоев, който също е част от фондацията инициатор, уточни, че изграждането на новия център няма да е за сметка на данъкоплатците и че в едно бъдещо управление на сградата ще трябва да бъде разделена артистичната дейност от мениджърското управление на сградата. 

Инвестицията за построяването ще дойде като парите, предвидени от общината и държавата за ремонта на двете тела на зданието – по 10 милиона лева, бъдат дадени за новата. Останалите необходими средства – общо 30 млн. лв., могат да бъдат осигурени по оперативни програми и европейски заеми с ниски лихви, които ще се изплащат от приходите, каза още Стоев.

В дискусията се включиха и представителите на регионалната колегия на Камарата на архитектите.

Научихме от медиите за предложението на фондация „Дом за Пловдивската опера”. Изразихме отрицателното си становище с множество аргументи, каза арх. Мария Стоянова. Сред тях специалистите откроиха архитектурната стойност на сградата, както и малката площ на терена, която не позволява пълноценното функциониране на един оперен театър. 

Своето становище изрази и арх. Константин Палазов, извършил конструктивното обследване на Партийния дом. 

Сградата има всички свои достойнства. Това е малко като да разрушим къща, за да направим колиба. Възхитен съм от пропорциите на Партийния дом, тя е шедьовър, каза Палазов. Той бе категоричен – мястото не е подходящо за опера.  И допълни – тя е устойчива, макар и да не отговаря на съвременните земетръсни изисквания. Тя е преживяла три сериозни труса, един от които над 7, и няма нито една пукнатина. Палазов припомни и че Партийният дом пази изключителни произведения на изкуството. 

Вече разрушихме една творба на Милчо Левиев и сложихме врата. Сградата, в която заседавате е измерена с линийка, но трябва ли да я съборите. Та тя е здрава, каза Палазов. Той изрази възмущение от колегата си Илко Николов, че лансира версия за подкрепа на идеята от Съюза на архитектите в България. 

Не е правена среща за обсъждане на проекта, това е манипулация, каза Палазов. 

Един от вносителите на предложението инж. Любозар Фратев уточни, че никъде не е правено уточнение бъдещата сграда ще бъде само за пловдивската опера. И допълни, че се радва за това, че темата за операта се дискутира. 

Вие гласувахте, че трябва да има опера. Две години защо не казахте къде може да е тя? Чакахме две години и предложихме Партийния дом, тъй като бе част от посочените от гражданите. Не искаме да правим въпроса политически, припомни Фратев. Той допълни, че когато е посещавал театрите в Милано, Москва и други, нито един няма паркинг. 

Сградата не е паметник на културата и да не злоупотребяваме с това. Един ден нашите деца като погледнат квартал „Тракия”, ако решат да правят нещо там, де не се окаже, че и панелките са паметник на културата. Този град съществува благодарение на това, че хората надграждат. Ние стоим и не правим нищо ново, каза още Фратев. 

МНЕНИЯ: 

Ангел Иванов, БСП: Сградата ще се изплаща 60 години 

Никой не се съмнява, че трябва да има сграда за Пловдивската опера. Аз съм подкрепил тази идея, но съм против избора на локация. Георги Стоев каза, че новата сграда щеа струва 30 млн. лв. - 2 млн. Ще са приходите, 1,5 млн. -  разходите. С други думи 60 години ще се изплаща операта. 

Пепа Деведжиева, Реформаторски блок: Първо да мислим за служителите в сградата

Трябва да се сложи точка на тази дискусия. Първо трябва да се подсигурят места за служителите в Партийния дом до Акт  16 и едва тогава да се прави каквото и да е с тази сграда. 

Дани Каназирева, Съюз за Пловдив:  Никакво гласуване, че ще стане като с Операта в Панаира 

Не можем да гласуваме решение с толкова неизвестни. Още повече, че сградата е със смесена собственост. Няма становище на държавата. Не знам дали това предложение е провокация, но не може на базата на 5 листа да вземем подобно решение. Има важни проекти, които трябва да се направят. Искам дом за операта, но не нека не взимаме прибързано решение, както с това за операта в Панаира. 

Слави Георгиев, местна коалиция  Патриотичен фронт-НФСБ-ВМРО”: Защо Общинският съвет, а не държавата? 

Има ли нужда Пловдив от опера? Да, както и от Младежки център, ясли, футболен стадион. Пловдив Европейска столица на културата ли е? Да, категорично  с театрите, сцените, галериите. Те са повече отколкото в София. Операта ползва две зали -  Концерна зала и тази в Дома на културата „Борис Христов”. Адресатът на исканията на фондацията е грешен. Защо искат от Общинския съвет, а не от държавата, операта нали е държавна? Малко ли държавни терени има Пловдив? Защо адресат е само общината? Защо инж. Фратев и арх. Николов не поставиха тези въпроси като общински съветници? Крие ли се политически проект? За първи път виждам фондация, която не дава, а само иска да взима. 

Николай Радев, БСП: Бутането ще бъде революция 

Открих нещо не приятно... Оказа де че фондация „Дом за пловдивската опера” не е за пловдивската опера, а търговско дружество, което ще дава под наем залите на операта. Сега разбрах защо директорът на операта няма становище, защото просто това не е за операта! Такава сграда не може да бъде построена в този си вид. Бутането на Партийния дом ще бъде революция. 

Владимир Кисьов, Съюз за Пловдив: Оттеглете предложението 

Кмете, оттеглете това така наречено предложение, защото ще падне върху вас всичко. Кой ще поеме масрафа за бутането? Искаме да купуваме каруца без да имаме кон. 

Иван Тотев, кмет на Пловдив: Сградата е проблемна

Респект за това, което направиха от фондацията. От днешния дебат се видя, че Партийният дом е по-важен от нова опера... Научихме, че големите градове няма опера в центъра...  Факт е, че общинската администрация не се чувства добре в Партийния дом и ще ги изведем. От първия ден на първия мандат започнахме да мислим какво да правим там, защото сградата не става за офис.

Тя е морално остаряла. Да,  има своите достойнства, но е неизползваема по същество. Ние не можем да ремонтираме сградата без конструктивно укрепване. Истината е,  че сградата е проблемна.  Какво има  тя?  Нито климатици, нито големина на помещения... Ако теглим чертата, нова сграда ще е по-евтина.  Това, че не е подходяща за общината, не означава, че трябва да се бута. Каквото и решение да вземем днес, ние няма да бутаме сградата.Ние взимаме решение какво да има на терена, който е общинска собственост.