Трябва да бъде изградена нова лаборатория за изследване на пробите за коронавирус. Съществуващите към момента лаборатории не могат да бъдат използвани, тъй като не отговарят на изискванията, заяви проф. Карен Джамбазов на брифинга на Кризисния щаб. Лабораторията трябва да не бъде под Клас 2 , защото вирусът все още не е добре изследван. Затова трябва да изградим лабораторията от 0. На първи етап трябва да организираме оборудването на лабораторията, какъв брой проби ще бъдат изследвани в трисменен режим на действие. Ще изберем най- доброто съчетание цена - качество. Цената на автоматизираната система ще е около 167 000 лева, заедно с допълнително оборудване. Освен цялото оборудване трябва да направим и  нова постройка . Тя ще бъде готова в рамките на 12 дни. Лабораторията ще бъде със специална  вентилационна система. Общата стойност на съоръжението ще е около 300 000 лева" заяви директорът на УМБАЛ "Свети Георги".  

Цената на лабораторията в Пирогов е наполовина, но спорез проф. Джамбазов разликата в цената идва от това, че се купува много модерна апаратура и се строи нова лаборатория. "Това ще е една много добра придобивка за града. Завбъдеще тя ще даде възможности на Пловдив , които ще са безценни" обощи професорът. 

Не мога да обещая , че ще можем да изследваме всички проби, но ще поемем колкото може повече. Много граждани се обаждат и искат да дарят средства за изграждане на лабораторията. Това ни дава надежда. Надявам се с общи усилия да дадем спокойствие на всички. 

Моят апел е всички общини от област Пловдив да се обединим и да участваме в изграждане на лабораторията, призова областният управител Дани Каназирева. 

"Без съмнение най- големият разход е за специализираното оборудване. Това е система за генетично изследване на вируса", уточни ректорът на Медицинският университет проф. Мурджева. 

Доброволчеството е живо. В тази лаборатория ще работят доброволци от Медицинския университет. При двусменен режим в лабораторията ще бъдат обработвани по 30 проби на ден, каза тя.