22 компании са подали оферта за проектирането и изграждането на плувен комплекс „Младост” в Пловдив.  Община Пловдив е публикувала първия протокол от обществената поръчка, която е на стойност от 12 млн. лева и е разделена на две позиции. От него е видно, че едва три компании искат да вземат позицията със строителството, която е лъвскияt пай от поръчката. Останалите 19 са кандидатствали за инвеистционен и авторски надзор на съоръжението.

За изграждането на най-модерния плувен комплекс са подали оферти „Запрянови – 03”, подразделението на „Главболгарстрой” - „ГБС – Пловдив” и консорциумът „Архида Билдинг”. Почти всички сериозни компании в проектирането – пловдивски и софийски също са подали оферта за проектантски и авторски надзор, на проекта на арх. Тодор Абаджиев. 

Прогнозната стойност на поръчката е 12 млн. лева с ДДС . Критерият за избор на изпълнител за строителството е  60 % цена, а останалите 40 % са качествени аспекти на техническото предложение. Средствата за басейна в Бюджет 2019 са едва един милион лева. Идеята е плувният комплекс да се изгражда в следващите няколко години, като средствата ще бъдат разпределени в тях.  

Проектът включва открит 50-метров плувен басейн с олимпийски размери и трибуна за 1000 места, който трябва да се изгради на мястото на стария – до диспансера и закрития басейн „Младост“.  

Градските власти искат съоръжението да е готово до 2021 година, като то може да приема състезания по световен мащаб.

Басейнът ще бъде единствен у нас, който ще отговаря на всички изисквания на Международната федерация по плуване.  Един от проблемът бе, че пространството е ограничено и проектантите са изпитвали трудности да го позиционират.

Друга задължителна екстра е гъвкавото разпределение на дължината – чрез специален мост, който се движи електронно в самото корито и може да прегражда басейна до 25 метра – за детски състезания. Електрониката е Омега – мерцедеса в тази област. Също така съоръжението ще бъде снабдено с обезмъгляваща инсталация, с каквато не разполага нито един басейн в България. Тя е сложна и поддържа пространството над водата чисто от изпарения, пояснява архитектът.