Репресия над служители след репортаж в Дома за хора с деменция в Пловдив. Болногледачи разказаха как техни колеги бият, обиждат и държат под ключ възрастните хора. Една от пенсионерките дори е карана да яде фекалиите си, за наказание. Бруталното отношение чухме и от записи, правени в дома.

Днес служителките, които говориха пред Вероника Димитрова, са заплашени с наказание, а може би и с уволнение.

Емилия Чилингирова и Веница Тодорова са жените, които разказаха пред Нова телевизия за насилието, побоя и обидите. Те са получили покана за писмени обяснения след излъчване на репортажа.

„Трябваше да отговоря на 12 въпроса. Те бяха от сорта на: „Виждали ли сте колежка да удря някой от болните?/Чували ли сте някого да псува?” – всичко, за което разказахте в репортажа”, каза Чилингирова.

„Аз също бях накарана да напиша обяснения дали хората в Дома са обгрижвани, дали са къпани, дали са хранени”, коментира Тодорова.

Пореден покъртителен разказ за Центъра за хора с деменция в ПловдивЖена разказва за отношението към баща й

Жените са отказали да попълват обяснения, защото вече са дали показания в полицията и тече разследване. „Не сме длъжни да попълваме такива неща. Не сме обещавали, че ще им предоставим информация за тези неща”, каза още Емилия Чилингирова.

„След като отказахме, получихме ултиматум под формата на покана - до 3-дневен срок да дам обяснения”, посочи още тя.

„Това в никакъв случай не е форма на репресия. Категорично това не е заплаха. По Кодекс на труда, работодателят е длъжен да изиска от всички служители такава информация. Не бива обаче тя да се възприема като писмени обяснения за това те да бъдат освободени. Тези хора няма как да бъдат освободени, защото ние нямаме доказателства спрямо тях, че са нарушили нещо”, заяви Веселина Ботева - директор на Дирекция „Социални дейности" в Община Пловдив.

„Прокуратурата може да излезе с доклад едва след 3 месеца. Не можем ние да стоим и да чакаме толкова време този доклад да се появи, за да вземем мерки към останали служители”, каза още тя.