В центъра на София се проведе тържествена церемония по повод 111 години от обявяването на независимостта на Бълогария.

От паметника на Независимостта в София кметът Йорданка Фандъкова призова винаги да помним и размишляваме за забележителните дни, когато държавните ни мъже са извоювали с таланта си независимостта на България, предаде БГНЕС.

Народът днес копнее за своя културен и икономически напредък. В това направление нищо не бива да спъва България. И ако Съединението на България е триумф на българския дух и войнския героизъм на нашия народ, то обявяването на Независимостта е триумф на българската дипломация на държавническото изкуство, заяви Фандъкова. Умело използвайки ситуацията в Европа през 1907 и 1908 г. и провеждайки ефективна тиха дипломация, княз Фердинанд и неговите министри успяват да подготвят почвата за триумфалния акт за обявяването на независимостта, за който символично е избран гордият хълм Царевец – седалището на нашите царе от Второто българско царство. В този смисъл историческият миг България се връща там, където трябва да бъде – в семейството на суверенните държави, а народът ни се нарежда окончателно редом с другите европейски народи, както мечтаеше Апостолът на свободата Васил Левски, каза още Фандъкова.

Независимостта на България беше отбелязана и в Велико Търново.

"Независимостта успява, защото царят и правителството действат в синхрон с целокупния български народ. Уроците от историята, родолюбието, свободата духом и вярата - това са тези здравини, които са ни нужни, за да вървим напред. И ако отворим сърцето и съзнанието си, ще усетим, че ги имаме, че те са пред нас. Тогава нито фалшивите новини, нито негативните политически послания ще будят интерес. Нека бъдем искрени родолюбци, каквито бяха предците ни, те успяха, за да ни има днес нас и нашите деца. Нека бъде достойни техни наследници и бъдещето на нашите деца бъде каузата, която ни обединява." Това каза в словото си на Царевец кметът на Велико Търново Даниел Панов. Преди това с тържествен ритуал на царския дворец и на съседната крепост Трапезица бяха издигнати националните трибагреници.

Венци и цветя в знак на признателност бяха поднесени на Пирамидата на Независимостта, а след това официалните лица и стотици граждани, и гости на Велико Търново поеха в пъстро шествие към площад "Майка България", където бяха положени цветни гирлянди. Под празничния звън на камбаните и водено от военни оркестри, множеството изпълни украсените със знамена улици.