Съединените щати заявиха в сряда, че премахват Турция от програмата за изтребители F-35, ход, който бе дълго време на изчакване, след като Анкара започна да приема доставка на напреднала руска система за противоракетна отбрана - С-400.

Първите части на системата за въздушна отбрана бяха предадени в петролната военновъздушна база "Мъртва военна" северозападно от Анкара, запечатвайки сделката между Турция и Русия, за която Вашингтон се бореше от месеци.

"САЩ и другите партньори на F-35 са съгласували решението си да отстранят Турция от програмата", заяви Елън Лорд, заместник-министър на отбраната в Пентагона.

Турското външно министерство заяви, че решението е несправедливо и може да повлияе на отношенията между двете страни.

"Каним Съединените щати да поправят тази грешка, която би отворила непоправими рани в стратегическите отношения", каза турското външно министерство след съобщението на Пентагона.

Преместването на веригата за доставки на съвременния изтребител ще струва на САЩ между 500 и 600 милиона долара.

Турция прави повече от 900 части за F-35, а веригата на производство ще премине от турски до главно американски фабрики.

По този начин Турция ще загуби работни места и бъдещи икономически възможности от това решение. 

По-рано в сряда Белият дом заяви в изявление, че решението на Турция да закупи руската система за противовъздушна отбрана С-400 "прави невъзможно нейното продължаващо участие с F-35".

"F-35 не може да съществува заедно с руска платформа за събиране на разузнавателни данни, която ще бъде използвана, за да се запознаят с нейните напреднали способности," се казва в изявлението на Белия дом.

Белият дом обаче се опита да омаловажи ефекта от решението за отношенията на САЩ с Турция, като заяви, че Вашингтон все още "силно цени" стратегическите си отношения с Анкара.

Американският президент Доналд Тръмп съобщи във вторник, че покупката на С-400 означава, че Турция няма да може да купува никакви самолети F-35. Той обаче отказа да критикува придобиването на руската отбранителна система в Турция, като заяви, че това е сложна ситуация "и Анкара е принудена да предприеме стъпката на неговия предшественик Барак Обама".

Икономически санкции?

Все още не е обявено дали САЩ ще наложат икономически санкции на Турция за решението си да закупи системата С-400. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган вече заяви, че не вярва, че Вашингтон ще наложи санкции по въпроса, тъй като двете страни са "стратегически съюзници", пише AlJazeera.

Във вторник Тръмп сигнализира за нежеланието да се наказва Турция с големи санкции за придобиването на отбранителната система.

Дълбоко разделение

Турция заяви, че не са били дадени благоприятни условия за закупуване на американската алтернатива на руската система за противовъздушна отбрана С-400. Белият дом обаче заяви в изявлението си в сряда, че Турция имала много шансове да закупи американската Patriot система.

Първоначално Турция поиска през 2009 г. да закупи американската система за противоракетна отбрана „Патриот”, а сделката от 7,8 млрд. долара бе одобрена от администрацията на Обама.

Вашингтон обаче се възпротиви, когато Анкара, която се стреми да засили собствената си технологична база, настоя Турция да произвежда някои от самите компоненти на системата като част от сделката.

Анкара за първи път се обърна към Китай и след това към Русия за системата.
Тази седмица Ердоган приветства първата доставка на С-400 и заяви, че следващата стъпка е съвместното производство на системата.

Продължаващият спор между страните с двете най-големи армии в НАТО бележи дълбоко разделение в западния военен съюз, който беше изкован след Втората световна война, за да се противопостави на военната мощ на Москва.