Десетки пловдивчани, които живеят на бул. „Мариц-Юг” излязоха на протест срещу готвено застрояване на зоната. Преди две седмици част от парка пред блоковете, върху който бяха направени нови детски площадки, бе заграден. Оказа се, че теренът е частен, а там се готви да се издигне 7-етажна сграда.  Хората искат теренът да си остане зелена площ, а  ако тук се направят високи сгради, ще бъдат изсечени дървета, ще има строителна техника, която  ще повреди детските площадки и алеите.

„Грехота е да се изсичат дърветата, децата няма къде да излязат да играят. Във всеки от трите високи блока има по 64 апартамента”, казаха хората. На протеста е и районният кмет Георги Стаменов.

Историята на имота е твърде сходна с много други в Пловдив през последните 30 години. Имотът е реституиран, след като собствениците сменят ПУП-а. Той отговаря на всички законови нормативни актове по онова време. След това е издадено и строително разрешение.  Издадена им е съответната виза, която се обжалва от живеещите в цялата зона, тъй като е обявена надлежно на всички заинтересовани страни.

Според кмета на район „Централен” Георги Стаменов е недопустимо да се строи в парковата зона, която е обновена по „Региони в растеж”.

„Има много неща, които ще бъдат унищожени, а са нови. Проектът за кооперацията е за 6-7 етажа. Надявам се с помощта на кмета и Общинския съвет  да се взема най-правилното решение – да бъде купен или заменим с друг парцел, за да не допуснем застрояване. Собственикът е готов на подобен тип обезщетение”, каза Стаменов.

Стаменов разреши да се образува инициативен комитет от три до пет души, за да може да се направи една среща с кмета, Общинския съвет и други общински лица. 

Очаквайте подробности!