"Точно преди година, след много премеждия, Масуд и Терез пристигнаха във FELIDA Big Cat Centre. Нямаше да успеем без всички вас, които подкрепяхте Четири Лапи и Дивите животни в борбата ни да спасим лъвчетата. Отново ви благодарим за подкрепата", това написаха във Фейсбук страницата си Фондация "Четири лапи". 

Терез и Масуд бяха спасени от зоопарка в Разград и бяха настанени за лечение във ветеринарна клиника в София. Малко след това общинският съвет в Разград искаше те да бъдат настанени в зоопарка в Пазарджик. Това предизвика обществено недоволство, което се разрасна в протести пред Министерския съвет. Тогава след намесата на премиера Бойко Борисов, заповедта на екоминистъра Нино Димов беше отменена и лъвчетата заминаха успешно за спасителния център в Холандия. 

Скоро трябва да стане ясно дали животните ще да бъдат прехвърлени в резервата „Лайънсрок” в Южна Африка, където да растат и ловуват в естествената си среда.

 

Снимки: Фейсбук на FELIDA Big Cat Centre

Явор Гечев за TrafficNews: През България минава незаконен канал за трафик на диви животни ВИДЕОГолям брой диви котки в Столичния зоопарк са спасени от предишните си собственици