Незаконната търговия с екзотични животни е третият най-разпространен престъпен бизнес след наркотиците и оръжията. Това  заяви Явор Гечев от фондация "Четири лапи" пред TrafficNews.bg.  Според него, въпреки че след последните законови промени се наблюдава спад в нелегалното отглеждане на диви животни у нас, подобни случаи ще продължава да има заради географското положение на страната ни. 

Последният такъв случай, който предизвика голям обществен отзвук, беше за избягалия от дома си в Пловдив каракал.

"Ние сме разположени на пътя на един сухопътен канал от Азия и Африка, към Западна Европа, където е основното търсене на екзотични животни", обясни Гечев.

Той добави, че значителна част от големите котки, които са в Столичния зоопарк, са конфискувани и спасени от предишните си собственици. Това е възможно, тъй като зоологическата градина в София е и регистриран спасителен център.

"Голяма част от животните, които се конфискуват на граничните пунктове Калотина, Капитан Андреево, дори във Видин на Дунав мост, се настаняват в зоопарка временно, понякога и за по-дълъг период от време. Това важи най вече за птици, а не толкова за хищници и бозайници", каза още Гечев.

По неговите думи друг съществен проблем в страната ни са незаконните зоопаркове, които не отговарят на изискванията. Тази тема е неглижирана с години и като резултат се наблюдават случаи като лъвчетата Терез и Масуд, които бяха спасени от зоопарка в Разград. В момента животните са в спасителния център "Фелида" в Холандия.

Първоначалният план за тях е бил те да прекарат там до 2 години, а след това да бъдат изпратени в център в Южна Африка, в който условията са максимално близки до естествената природа. За съжаление, това най-вероятно няма да се случи, защото при Масуд започват да се проявяват здравословни проблеми, които са резултат от  близкородственото развъждане. И двете лъвчета са под постоянно наблюдение. Лъвът Асен, който също беше спасен от разградския зоопарк, няма да може да бъде изпратен в Южна Африка, защото цял живот ще трябва да живее на медикаменти.

Явор Гечев заяви, че спасяването на животните е било възможно благодарение на огромния обществен натиск, както и на помощта от Столичния зоопарк, които временно приютиха лъвовете и се грижиха за тях  докато те бъдат изпратени в Холандия.

Рис избяга от дома си в Кършияка, след разходка се прибра сам вкъщи СНИМКИГолемият котак прикова погледите на пловдивчани