Пловдив отваря 9 зони за разходка от утре. Това се случва след заседание на Общинския кризисен щаб, на база Заповедта на министъра на здравеопазването от днес 26 април и по предложение на районните кметове от понеделник 27 април. Зоните ще бъдат отворени  при изключително строги мерки за спазване на социална дистанция от 2,5 м..

Ето и кои са те:

  1. Цар-Симеонова градина
  2. Хълм на Освободителите – Бунарджика
  3. Младежки хълм
  4. Сахат тепе
  5. Парк „Лаута“
  6. Гребна база с прилежащата дига
  7. Алеи на р. Марица север
  8. Алеи на р. Марица юг
  9. Парк „Рибница“

Разходките са разрешени само:

  • С правилно поставена предпазна маска върху носа и устата
  • С движение по всички алеи плътно в дясно по посока на движението
  • С дистанция от 2,5 м. между семейства
  • Домашните любимци могат да се разхождат от един възрастен и трябва да бъдат на повод
  • В определените часови пояси:

> между 9:30 и 18:30 ч. за родители с деца до 12-годишна възраст (максимум 2-ма възрастни с колкото деца имат) и бременни жени.

> преди 9:30 ч. и след 18:30 ч. за собствениците на домашни любимци и единично спортуващите лица.

Забранява се:

  • Сядане на пейки и в тревните площи
  • Ползване на детски площадки и спортни съоръжения
  • Струпването на повече от двама възрастни на едно място
  • Събиране на деца в група и игри с общи играчки
  • Употреба на алкохол в паркове и на открити публични места

За да може да се осигури максимална дистанция и безопасност при разминаването на хора, които се разхождат по алеите на Гребната база плътно в дясно по посока на движението, временно ще бъде преустановено карането на велосипеди там. Колоездачите ще могат да използват всички останали велоалеи в града.

Към момента остават затворени малките квартални паркове и междублоковите пространства, където възможността за струпване на хора е много голяма.

За спазването на гореспоменатите мерки ще се следи от екипи на Регионалната дирекция на МВР, Общинска полиция и Общинска охрана. Екипи от Синя зона и доброволци ще помагат на гражданите с указания за маршрути.

Решението на Общинския кризисен щаб е изцяло съобразено със Заповедта на министъра на здравеопазването, която беше публикувана по-рано днес. 

„Мерките в Пловдив бяха строги и дадоха резултат. Именно затова сега имаме възможност да се либерализира режимът за посещения в парковете. Ще следим много стриктно за спазването на противоепидемичните изисквания и ако има масово струпване на хора, което създава и най-малка опасност за здравето на пловдивчани, отново ще върнем стария режим. Затова умолявам всички да спазват правилата и да съблюдават реда и дисциплина“, казва в обръщението си кметът на Община Пловдив.  Той изказва благодарност за съдействието на полицията и лично на директора на  ОДМВР – Пловдив старши комисар Йордан Рогачев. „Без подкрепата и неуморната денонощна работа на служителите на реда, ние няма как да гарантираме живота и здравето на пловдивчани“, заяви още Здравко Димитров.