От понеделник пловдивчаните, които използват обществения градски транспорт няма да купуват билетите от кондуктори, а само от монтираните в автобусите автомати за продажба на билети, съобщиха от ОП „Организация и контрол на транспорта“. От там припомнят, че решението е след среща между заместник-кмета по транспорт Тодор Чонов и представители на фирмите превозвачи.

Автоматите работят с монети от 10 стотинки до 1 лев и трябва да се пусне точната сума, тъй като ресто не се връща.  От тях могат да се закупят 3 вида билети: за еднократно пътуване – 1 лв.; за пътуване с прекачване в рамките на 1 час – 1,50 лв.;  еднодневен билет за всички линии за един календарен ден – 4 лв. 

От ОП „Организация и контрол на транспорта“ твърдят, че това ще е тестово изпитание на системата за електронно таксуване и имат очаквания то да е успешно. През последните седмици съвместни екипи от специалисти на предприятието и испанската фирма „Индра системас“ отстраняваха отчетените до момента неизправности.

Ако някой автомат в даден момент не работи, продажбата на билети ще се извършва от шофьора на автобуса. На крайните спирки специализирани работни групи са ангажирани с решаването на междувременно възникналите проблеми.

За по-голямо удобство гражданите могат да използват  стационарните автомати – TVM: 41 броя от тях са монтирани на автобусните спирки, а други 50 броя – в училища, учреждения и обществени сгради. От тях може да се закупи хартиен билет на стойност 1,50 лв. за еднократно пътуване с прекачване в рамките на 1 час, еднодневен билет за 4 лв. за всички линии в рамките на един календарен ден. TVM-ите приемат банкноти и връщат ресто, плащането може да стане дори с дебитни и кредитни карти.

Стационарните автомати имат опция „Анализиране на карта“. Пластичната карта струва 2,50 лв. и може да се закупи на специализираните гишета във всяко едно от 6-те районни кметства. Тази карта може да се зарежда от TVM-ите – например билет за 5 лв. за всички линии за срок от 24 часа след първото валидиране или 9 лв. за 10 билета за еднократни пътувания.

ОП „Организация и контрол на транспорта“ напомня, че абонаментни електронни карти за пътуване в градския транспорт се предлагат във всички районни администрации. Преференциални карти за ученици, студенти, пенсионери, хора в неравностойно положение и други правоимащи се издават – по споразумение между превозвачите – от фирма „Автобусни превози“ на специализирани гишета: „Байкал“, ул. „Отец Паисий“ и район „Тракия“.

Ето всички видове билети и карти, които пътниците могат да закупят:

- билет за еднократно пътуване – 1 лв.;

- за еднократно пътуване на хартиен носител с прекачване в рамките на 1 час – 1,50 лв.

- еднодневен билет за всички линии за един календарен ден – 4 лв.;

- еднодневен билет за всички линии за 24 часа от първото  валидиране – 5 лв.;

- билет за 10 броя еднократни пътувания за всички линии – 9 лв.;

- едноседмична карта, валидна за всички линии – 12,50 лв.;

- едномесечна карта, валидна за една линия – 35 лв.;

- едномесечна карта, валидна за всички линии – 50 лв.;

- 3-месечна карта, валидна за всички линии – 130 лв.;

- 6-месечна карта , валидна за всички линии – 260 лв.;

- 9-месечна карта, валидна за всички линии – 390 лв.;

-12-месечна карта, валидна за всички линии – 520 лв.;

- едномесечна преференциална карта за всички линии – 16 лв.;

- 3-месечна преференциална карта за всички линии – 48 лв.;

- 6-месечна преференциална карта за всички линии – 96 лв.;

- 9-месечна преференциална карта за всички линии – 144 лв.;

- 12-месечна преференциална карта за всички линии – 192 лв.

- еднократно пътуване чрез „смарт карта“ (e-портфейл) – 1 лв.;

- билет за нередовен пътник – двадесеткратния размер на билет за еднократно пътуване без прекачване.