Удължават грипната ваканция за цялата Пловдивска област. Учениците няма да посещават учебни занятия до края на седмицата - 13 март, включително. Причината е вирусът от тип "Б", който засяга голяма част от децата.  
 
"Удължаването на ваканцията е потвърдено от РЗИ, тъй като на местно ниво има данни за повишена заболеваемост. Към момента боледуват 131 на 10 000 души, като петък данните са сочели 112 на 10 000. Пикът е сериозен и затова ситуацията с усложнена, а и грипът засяга предимно деца", обясни д-р Манчева-Танчева от РЗИ. 

Новината за удължаването на ваканцията бе съобщена след събранието на Областния кризисен щаб за борба с коронавируса. Към момента в Пловдив няма потвърденa зараза COVID-19, няма и съмнителни случаи. 

"Имаше две проби от област Пловдив, изпратени за анализ. И двата теста са отрицателни. Няма други проби, които да се тестват за коронавирус", поясни Манчева-Танчева. 

Областният управител на Пловдив поясни, че се взимат всички мерки против разпространението на заболяването, но към момента ситуацията в областта е спокойна. 

"Не чакаме проби за коронавирус от Пловдив. Няма място за паника, всички болници и служби са в пълна готовност. Всички събития вече са отменени и спазваме стриктно режима. Утре 17-те кмета от областта ще бъдат събрани на извънредна среща, на която ще обсъдим мерките", заяви Дани Каназирева. 

Междувременно всички големи болници са в готовност да приемат пациенти. Леглата в инфекциозното отделение на УМБАЛ "Св. Георги" са 82, а от тях заети са 56. 10 легла за евентуални случаи на опасното заболяване има и в болницата в Карлово. 

"Молим обаче хората да бъдат отговорни и да се следят. Ясно е, че не можем да тестваме всички. Нека хората да се обадят на своя личен лекар при условие, че над 3 дни имат над 37 градуса температура", призова областният управител Дани Каназирева.  

В областта се взимат всички превантивни мерки. Големите събитията са отменени, ще се извършват и дезинфекции. 

„Препоръчали сме на родителите, които имат възможност, да не пускат децата си на детска градина и ясли. Не можем да сложим маски на децата. За цялата област Пловдив ще се вземат предмазни мерки по дезинфекция на автобусите. За таксиметровите шофьори е само препоръка, но съветваме пътуващите в колите да са с маски”, заявиха още от Регионалната здравна инспекция.