Обрат! Делото срещу д-р Димитров за убийството на Плъха започва отначало

Медикът бе оправдан на първа инстанция

27.05.2020 14:06 6963 22
Обрат! Делото срещу д-р Димитров за убийството на Плъха започва отначало

Делото срещу д-р Иван Димитров, оправдан на първа инстанция за убийството на Георги Джевизов - Плъха се връща на първа инстанция за повторно разглеждане пред друг състав. Това реши Апелативен съд – Пловдив, шест месеца след протеста на прокуратурата и близките на жертвата.

Припомняме, че Окръжен съд  оправда лекаря по обвинението в убийство при превишаване на пределите на неизбежната отбрана. Медикът обаче бе осъден на 2 години условно с 3 години изпитателен срок  за притежанието на незаконни боеприпаси.

Апелативният съд установи, че при постановяването на присъдата, окръжният съд е допуснал съществени нарушения на процесуалните правила, изразяващи се в липса на пълен и задълбочен анализ на противоречията, които съществуват между събраните по делото доказателства. Първоинстанционното производството е протекло по реда на съкратеното съдебно следствие, по желание на подсъдимия. Съдът е приел, че направените от д-р Димитров признания на фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт, се подкрепят от събраните по делото доказателства.

Апелативният съд е отчел, че приложената процедура по гл. 27 НПК освобождава съдът от задължението лично да събира и проверява всички доказателства, но не и от задължението за внимателна преценка за всички събрани доказателства по делото, за излагане на ясни мотиви, кои от тях приема, какво установяват те, а при противоречия в доказателствата – да изложи съображения защо едни приема, а други отхвърля.

Така, например, приетото от окръжния съд, че е имало нападение от Плъха срещу доктора, което било видяно от няколко свидетели, не се потвърждава нито от обясненията на подсъдимия, нито от показанията на тези свидетели.

От разпитите им става ясно само, че са чули изстрели и викове, а един от тях заявява, че видял двама мъже да тичат в различни посоки. Не са обсъдени и противоречивите доказателства относно приетото, че пострадалият е нападнал Иван Димитров, с нож, за което има данни само в обясненията на подсъдимия. При извършения оглед на мястото на престъплението, нож не е бил открит. Такъв, и то не един, а два, са открити в дома на подсъдимия по време на претърсването му. И по двата ножа е имало следи от кръв, която не е могла да бъде изследвана, поради малкото й количество. Двата ножа са с различни характеристики (размери на острието, цвят на дръжката и т.н.), като защо окръжният е приел, че нападението е извършено точно с единия от тях, от мотивите му не става ясно. Отделно от това, на двама от свидетелите Димитров е казал, че е получил нараняването от хвърлена по него рекламна табела,  а на трети - че се ударил при сборичкване с „нападателя“. Все в тази връзка - в допълнителната съдебно медицинска експертиза вещите лица са заключили, че това и другите установени наранявания на подсъдимия е възможно да бъдат получени и чрез самопричиняване, което също не е обсъдено.

В мотивите си окръжният съд не е изложил и съображения за изчезналите записи от охранителните камери на близкия магазин за периода от 0.20 ч. до 2.14 ч. на 2.03.2018 г. (времето, през което е прието, че е извършено престъплението). Този анализ е бил наложителен, с оглед заключението на техническата експертиза, че записващото устройство е било с непрекъснат работен режим и сутринта на 02.03. в него е имало множество извършени действия, както и заявеното от свидетеля, предал записите, че сутринта, преди да дойде полицията, д-р Димитров го помолил да изтрие час от тях.

Апелативният съд смята, че наличието на противоречия, някои от които са описани по-горе, както и на неясноти в събраните по делото доказателства, които изобщо не са били обсъждани и анализирани от окръжния съд, на практика означава липса на мотиви. А липсата на мотиви винаги е съществено процесуално нарушение, ограничаващо правото на страните да поставят пред по-горна инстанция въпросът за правилното приложение на закона.

Припомняме, че в залата на Апелативен съд преди шест месеца, близките на Георги Джевизов настояха делото срещу д-р Иван Димитров да се върне на първа инстанция за повторно разглеждане пред друг състав. Адвокат Елдъров се мотивира с това, че Окръжен съд е бил предубеден към делото. Той посочи част от мотивите на първоинстанционната присъда, като ги определи като недоказани и нелогични.

Роднините на Плъха искат делото срещу Доктора да се гледа наново

Припомняме, че трупът на Джевизов бе намерен в ранните часове на 2 март 2018 година върху капака на кола зад сгредата на Областна управа в Пловдив, която се намира на метри от къщата на доктора. Припомняме, че Димитров бе задържан за убийството на Жоро Плъха ден по-късно - на 3 март, а арестът бе съпроводен с поредица от граждански протести. Хората настояваха, докторът да бъде освободен, тъй като се е отбранявал. Така повлияни от гражданския натиск или пък съобразно закона на 6 март 2018 г. съдът освобождава от ареста Димитров, като спрямо него е взета мярка за неотклонение „Подписка".

Според данните изнесени от прокуратурата и заложени в обвинителния акт на 1 март 2018 г. Жоро Плъха решил да извърши кражба. По това време Димитров живее в кооперация до Областна управа, зад която има двор, в който са ситуирани шест гаражни клетки. Той ползвал първата за работилница, като в периода на престъплението доктора бил сам в дома си, понеже правел ремонт.

На 2 март 2018 г.,  около 1,30 часа през нощта, д-р Димитров минал през една от стаите в жилището си и видял, че лампата в работилницата свети. Помислил, че е забравил да я изключи и решил на сутринта да отиде да я загаси. След известно време забелязал, че лампата не свети и вратата на гаража-работилница била леко открехната. Решил да провери какво се случва, помислил, че е извършена кражба.

Като излизал от жилището си, обвиняемият взел пистолет "Валтер", модел "PH-9x19", за който не притежавал разрешително. Оръжието било заредено с патрони, за чието притежание нямал разрешение Насочил се към гаража, за да провери дали е извършена кражба. Там се намирал Жоро Плъха, който бил приготвил различни предмети за изнасяне в найлонови торби.

В хода на досъдебното производство са били събрани доказателства, че преди да произведе изстрел с незаконно притежавания пистолет "Валтер", доктора е бил нападнат от Джевизов, като нападението се изразявало в хвърляне на нож, с 12-сантиметрово острие, както и на метална рекламна табела. При хвърлянето на ножа докторът е бил порязан в десния крак, а от удара с табелата – имал травматичен оток на дясната ръка. По тези причини е прието, че убийството е извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана.  

Доктора - невинен за убийството на Плъха! 2 години условно за притежание на оръжие

 

 

Напишете коментар
Вашите коментари през Trafficnews.bg
22 Коментара
Сортирай по
коментар

Plovdiv izgrev 01:34, 28.05.2020

Pravilno reshenie trabva da ina nakazanie umishleno ubiystvo zatvor 10g.i tva e.

Oтговора0
коментар

във всяка нормална държава ще лежи за незаконен разстрел 11:19, 28.05.2020

доктора- каубоец май ше лежи...

Oтговора0
коментар

Кобрети 12:53, 28.05.2020

Разбира се,че доктора е невинен. Мангала няма право да влиза да краде от чужда собственост!!

Oтговора0
коментар

а така 14:11, 27.05.2020

Ко тана докторе -май ще се лежи.

Oтговора1
коментар

...

Няма, но пък ти ше си останеш мангал

коментар

14/88 14:13, 27.05.2020

Да убиеш плъх,не е престъпление

Oтговора0
коментар

Е що 14:16, 27.05.2020

Тоя мангал вече се е скапал а толкова много се споменава. Ива Модова да не ти е роднина?

Oтговора0
коментар

ГРАД КОЗЛОДУЙ 14:17, 27.05.2020

свобода за доктора

Oтговора0
коментар

ГРАД КОЗЛОДУЙ 14:18, 27.05.2020

доктора е невинен

Oтговора0
коментар

АНИ 14:19, 27.05.2020

айде докторе малко в пандиза там ще те любят ромите страстно ще те скъсат от секс ще те любат страстно

Oтговора2
коментар

Нико

Ани,ти циганка ли си??? За всеки мангал убит или трайно увреден дават награда.На доктора паметник трябва да му направят!! Доблестен год БЪЛГАРИН!!

коментар

Кобрети

Ани моя не е рязан,но защо не дойдеш да усетиш как те пронизват 18 см...

коментар

bam 14:34, 27.05.2020

Така и трябваше да стане. Застреля го като куче. Сега всички фашисти ще скочат, знам аз.

Oтговора3
коментар

123

Не бе , ей го Dimitar Popov от Фейса - фашиста Димитър Пенев, плашещ форумците, че ще ги застрелва за комунизъм, пък сега реве: предумишлено убийство! Пълен кретен!

коментар

Димитър Пенев

То да убиеш комуняга не е престъпление, а задължение.

коментар

комунист

Ела да ме застреляш кретен, ще се жертвам за твоето дупе - после да цъфне в затвора от сифилистични ромски патки!

коментар

Браво 14:37, 27.05.2020

Докторе жив и здрав. Умните хора знаят ,че най добрия мангал е мъртвия. За всеки един убит циганин трябва да се дават по хиляда лева .

Oтговора0
коментар

АНИ 15:24, 27.05.2020

ДОКТОРЕ ЧАКАМЕТЕ С ЛЮБОВ

Oтговора1
коментар

..

Дай адрес, ще плачеш

коментар

АНИ 15:24, 27.05.2020

ДОКТОРЕ ПРИ НАС В ЗАТВОРА ЩЕ НИ СТАНЕШ БУЛКА

Oтговора0
коментар

АНИ 15:26, 27.05.2020

ще ти ебеме *** яко докторче убиец ще има страстен секс ще ти хареса

Oтговора0
коментар

АНИ 15:27, 27.05.2020

НИКО ела ми го кажи на гарата чакам те в 17 часа бъди точен

Oтговора1
коментар

аз

Гледай да свършиш със свирките на клиентите си до 17 часа ........ не закъснявай !

коментар

ангел 15:42, 27.05.2020

Какви са тия разсъждения...циганин влиза да те краде в двора и ти го трепеш и после ама не било така, ама доктора виновен ама...няма такива филми е...мангасаряните капут , това е за скраб , даже и за това не ставата това са няккави туземци от индия, доктора е невинен и трябва да му бъде снета веднага всяка отговорсност...

Oтговора0
коментар

Ванчо 16:13, 27.05.2020

Вие не сте ок, Те само за незаконно оръжие могат да му лепнат 10г, какво да говорим, че е застрелял някой с него, без значение кой и е гледал 40мин как му ровят в гаража и не е звъннал на полиция, мн намирисва цялата работа да знаете!!!

Oтговора0
коментар

АНИ 20:21, 27.05.2020

ДОКТОРЧЕ чакамете с любов в затвора

Oтговора0
коментар

АНИ 20:22, 27.05.2020

НИКО ела бе защо не дойде да ти извъртя но дай си кординатите

Oтговора0
коментар

АНИ 20:23, 27.05.2020

ДОКТОРЕ в пандиза ще ти разшириме халката с обич

Oтговора0
коментар

ГРАД КОЗЛОДУЙ 20:23, 27.05.2020

свобода за господин ДОКТОР ДИМИТРОВ

Oтговора0
коментар

ГРАД КОЗЛОДУЙ 20:25, 27.05.2020

гадни цигани

Oтговора0
Вашият коментар през Facebook

Изпрати новина