Делото срещу д-р Иван Димитров да се върне на първа инстанция за повторно разглеждане пред друг състав. Тези искания бяха отправени от повереника на близките на убития Георги Джевизов - Красимир Елдъров в залата на Апелативен съд Пловдив. Окръжен съд  оправда лекаря по обвинението в убийство при превишаване на пределите на неизбежната отбрана. Медикът обаче бе осъден на 2 години условно с 3 години изпитателен срок  за притежанието на незаконни боеприпаси.

Адвокат Елдъров се мотивира с това, че Окръжен съд е бил предубеден към делото. Той посочи част от мотивите на първоинстанционната присъда, като ги определи като недоказани и нелогични.

"Споменат е само някакъв предмет. Какъв е бил този предмет не се казва. Може да е било нож, но тогава рискуваме случаят да се превърне в екшън филм, а Джевизов в нинджа. Казва се, че докторът е бил във физически неблагоприятна позиция. Вижте как изглежда пострадалия и Димитров. Как може един добре сложен мъж и трениращ да е в неизгодна ситуация", каза Елдъров.

Той помоли и за алтернатива, ако искът му не бъде уважен.

"Ще пледирам за изменение на присъдата спрямо д-р Димитров, като моля да бъде признат за виновен", каза Елдъров.

 "Да излежи най-голямата присъда. Отне ми детето, три деца сираци остави. Затвор искам", каза пред магистратите Златка, майка на Плъха.

На противоположно мнение бе защитата на Доктора. Адвокат Георги Кутрянски посочи, че присъдата е била правилна и законосъобразна.

"Действал е в рамките на неизбежната отбрана. Има човек с нож на непосредствена близост до него. Какво да направи, да му благодари за посещението. В тъмните часове, ножът е най-опасното оръжие. Димитров не е съзнавал, че може да убие нападателя си. Дживизов е бил близо, хвърлял е нож по него, замерил го е и с друг предмет. Какво да направи докторът? Ако беше камък или желязо, по главата на Димитров, сега щяхме да сме на друго производство. Нека да не омаловажаваме действията на пострадалия", каза Кутрянски.

„Съжалявам още веднъж. Не съм искал да го убия. Искам справедливо наказание“, това бяха единствените думи на д-р Димитров.

Съдът ще се произнесе решението си до 30-дневен срок.

Викове „свобода за доктора" и ръкопляскания огласиха Съдебната палата в ПловдивБлизките на Георги Джевизов настояват медикът да се признае за виновен