"Напоителни системи" АД, които бяха обвинени публично за пресъхването на Въча в рамките на няколко дни, не са съгласни със заключенията, изнесени на среща в Областна управа Пловдив вчера. 

В официална позиция на дружеството се казва, че „Напоителни системи“ е осигурявало необходимия воден обем за отводняване на река Въча и тезите, че не са изпълнявали графика за водподаване от минимум 5 куб.м./с. Напротив, от дружеството представят и официално писмо от Националния институт по метеорология и хидрология с данни за среднодневните и часовите водни количества за посочения период, видно от което стойностите са в норма. 

Припомняме, че бе образувано административно-наказателно производство срещу "Напоителни системи" за причиняване на засушаването на коритото в края на миналата седмица. 

Представяме и цялото официално съобщение от дружеството:

"Във връзка с твърдение за неспазване изискванията на график, утвърден от Министерство на околната среда и водите, за осигуряване екологичния минимум за отводняване на река Въча, информираме, че „Напоителни системи“ ЕАД е осигурило необходимия воден обем. В периода на спиране на работа на ВЕЦ „Въча 1“ и ВЕЦ „Въча 2“, от 18 до 21 ноември, поради ремонтни дейности, Дружеството е изпълнило указанията на МОСВ за водоподаване от 5 куб. м. с режим на работа 18 ч. Според официална справка, издадена от Националния институт по метеорология и хидрология, среднодневните осигурени водни количества, са били следните: 18 ноември - 7,104 куб. м/сек., 19 ноември – 6,567 куб. м/сек., 20 ноември -6,570 куб. м/сек, 21 ноември – 7,736 куб. м/сек". 

След екокатастрофата във Въча: Между 20% и 30% от рибата е измряла, налагат санкцииПравят хидроложко проучване, за да се избегнат бъдещи кризи в района

Денис Исов: Това е фарс! Водата от Въча се отклоняваше към частни електроцентралиКогато нямаше вода, имаше пир за котките, разказва мъжът от местното риболовно сдружение

Данни според информация на Националния институт по метеорология и хидрология: