Трета Педиатрична УНГ конференция се проведе в курортния град Хисаря. Тя беше организирана от Българското Сдружение по Детска Оториноларингология, а съорганизатор бе Медицински университет – Пловдив.

Форумът протече под егидата на Европейската Асоциация по Детска Оториноларингология, Министерство на здравеопазването и Българския лекарски съюз. Иновативното при провеждането на тази конференция беше мултидисциплинарния клиничен поглед на видни родни лекари – УНГ, педиатри, микробиолози, инфекционисти, алерголози, детски пулмолози, ортодонти, детски хирурзи и други, които са водещи лидери в лечението на детските УНГ заболявания.

Те представиха най-новите научни постижения и лични клинични наблюдения, както и дадоха препоръки за диагностика и лечение на детските УНГ заболявания.

Третата Детска УНГ конференция протече под егидата на Министерството на здравеопазването. На форума присъства заместник-министъра на здравеопазването д-р Жени Начева, а министър Кирил Ананиев изпрати поздравителен адрес. Българският лекарски съюз го подкрепи с личното УНГ присъствие на председателя му д-р Иван Маджаров и д-р Асен Меджидиев като председател на БЛС-София.

В конференцията активно участва и борда на Европейската Асоциация по Детска Оториноларингология, а именно ерудирания проф. д-р Мартин Бейли от Великобритания, който е и генерален секретар на организацията, член на Съвета на Кралското дружество по медицина, както и досегашен председател на Британската асоциация по детска оториноларингология и секцията по ларингология и ринология на Кралското дружество по медицина.

Президентът на европейската асоциация – проф. д-р Анн Хермансън от Швеция, която работи върху последните постижения върху молекулярната и клетъчна биохимия, върху назофарингеланите култури при децата, върху ефекти на антибиотици и ваксинации при деца със среден отит и др., също подкрепи българските УНГ колеги.

Бъдещият европейски конгрес-президент за 2022 година – проф. Д-р Реймънд Кларк от Великобритания e консултант в детската болница Алдер Хей Ливърпул и сътрудник-декан за следдипломна работа в Северозападната част на Англия. Той е съвместният главен редактор на „Отоларингологията на Скот Браун“. Д-р Кларк е бивш президент на Британската асоциация за детска отоларингология и президент на Отоларингологичното дружество на Северна Англия.

Освен тези лидери в детското здравеопазване, участваха и други международни гости от Русия, Румъния и Украйна, както и близо 300 български лекари.

Ректорът на Медицинския университет – Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева беше председател на организационния комитет в конференцията и взе активно участие като представи съвременните възможности за бърза микробиологична диагностика при респираторни детски заболявания, разрешим и изключително актуален проблем в днешното съвремие.

МУ-Пловдив беше съорганизатор на Третата Детска УНГ конференция и тази научна инициатива бе втората по ред от редица активности, които ще се проведат във връзка със 75-годишнината на Медицински университет-Пловдив.

Във форума взеха активно участие и част от преподавателите в МУ-Пловдив, сред които проф. д-р Тоню Шмилев; проф. д-р Марияна Стойчева; проф. д-р Илиан Дойков; доц. д-р Димитър Пазарджиклиев; председателят на Българското Сдружение по Детска Оториноларингология проф. д-р Диляна Вичева, която е и зам.-ректор по международното сътрудничество и проектна дейност към МУ-Пловдив.

Участва и д-р Христо Шипков, който работи като пластичен хирург в гр. Лион, Франция. Организаторите бяха предвидили международни награди за младите специализиращи УНГ лекари.

Акцент в научната програма беше кръгла маса, на която се разгледа Кохлеарната имплантация в България - настояще и бъдеще. Водещият проф. д-р Венцислав Цветков от ВМА – София сподели своя 15-годишен опит и дискутира трудностите и неболелите проблеми от страна лекари и пациенти със своите колеги: проф. д-р Диана Попова, доц. д-р Соня Върбанова, доц. д-р Петър Руев, д-р Дончо Дончев, и д-р Теодора Димитрова.

Всички те работят години наред за подобряване на качеството на живот при деца с кохлеарна имплантация.
Останалите теми разглеждаха важни акценти в детската оториноларингология; трудни дихателни пътища; обструктивна сънна апнея при децата; днешния алергичен ринит; изменения в зъбно-челюстния апарат вследствие на нарушена дихателна функция; спешни състояния; синдром на „неподвижните цилии“; гастро-езофиална рефлукс болест у децата и др. Многообразната тематика и завидни лектори от различни специалности се обединиха, дискутираха и ще наложиха правилни стратегии на лечение относно детските УНГ заболявания. Прогресът идва с труд, познание и единство.

Провеждането на Третата Педиатрична УНГ конференция е еталон за единомислие, приятелство от всички медицински специалности и единство. МУ – Пловдив се гордее със своята 75-годишнина и че е съорганизатор на тази научната инициатива с международно участие, която е достоен пример за подражание от младите лекари, новаторско обучение и родолюбие към българската медицина. Вечерта с участниците бяха Хилда Казасян и Алфредо Торес.