МВР ще извършва проверки декларациите, които се събират по контролно-пропусквателните пунктове. Това съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов на брифинг. Част от документите ще бъдат анализирани от служители, които имат право да администрират лични данни.

"Там, където е подадена невярна информация, ще се търси отговорност ", оповести Маринов. Министърът коментира и резултатите от бързите тестове за наличие на антитела на униформените по пунктовете. Според него тези, които работят навън и носят защитни облекла са по-защитени от тези, които обслужват граждани в затворени пространства. 

Във връзка с наближаващия Великден, Маринов сподели, че най-голямото му опасение във връзка с предстоящите празници евентуалното струпване на хора, които желаят да празнуват на маса.

"Аз лично смятам, че в момента разработваме едни стриктни мерки, но в същото време се чудим как да угодим на хората", коментира той. И припомни, че едно от първите огнища на болестта у нас е възникнало именно след семейно събиране. 

Служителите на полиция, пожарна и жандармерия ще бъдат изцяло мобилизирани по време на празниците. Спрени са отпуските и почивките за Великден. 

В София ще бъдат предприети мерки в определени квартали. Въпреки че не посочи конкретни примери, Младенов даде да се разбере, че нарушения и липса на дисциплина се наблюдават в етническите махали.

"Имаме проблем с определени общности от българското общество - по-недисциплинирани са. Разпоредил съм специално за София да се предприемат мерки в кварталите, в които се наблюдава нарушаване на мерките. Ангажирал съм целия наличен състав на жандармерията в тези квартали", съобщи Маринов. Той изтъкна, че се касае за огромен брой хора и не бива да се прибягва до употреба на физическа сила.