13 456 литра етилов спирт, предоставен безвъзмездно  от Агенция „Митници“ на РЗИ Пловдив, ще бъде дарен за нуждите на здравните заведения. Организацията по доставянето на дарението е възложена на Областна администрация. 

Пратката бе получена в двора на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Пловдив  и символично предадена от директора на службата комисар Георги  Мангараков на областния управител Дани Каназирева и директора на РЗИ д-р Ваня Манчева.

Областният управител благодари за жеста и гарантира, че дарението ще бъде използвано за нуждите на здравните заведения. По-голямата част от спирта ще бъде преработена в дезинфекциращ гел, който е особено нужен на болниците в сегашната ситуация.

"За мен беше изключително важно да намерим фирми, които разполагат със суровина и които да го преработят в гел за дезинфекция, който също ще бъде дарен. С фирмите, на които благодаря, се споразумяхме да им предоставим около 10 хиляди литра от спирта, за който ще получим около 8,5 хиляди литра дезинфекциращ гел, който ще бъде дарен на лечебните заведения. Разпределението на дезинфекциращия гел по болниците ще бъде направено от Медицинския щаб, според нуждите на лечебните заведения“, обясни Каназирева.

Отделно по 1000 литра от спирта ще бъдат дарени на ОП „Чистота“ и УМБАЛ “Свети Георги“, около 380 литра - на Спешна помощ и 280 литра на Пожарната. Около 800 литра остават като резерв за РЗИ.

Двете фирми, които се ангажираха с изработването на гела, са от пловдивския регион.

От своя страна комисар Мангараков съобщи, че поверената му задачата е изпълнена и са спазени всички мерки за безопасност при транспорта и съхранението на доставката. Той обясни, че в сегашната ситуация служителите му са на разположение 24 часа на Областния кризисен щаб и има създадена стройна организация как да се действа при нужда.