Възрастен мъж е припаднал на площад Съединение в едноименния град край Пловдив. Инцидентът е станал днес по обяд, разказаха очевидци на случилото се, които веднага са сигнализирали на спешния телефон 112.

Мъжът е бил видимо силно изнемощял, много слаб, а това в съчетание с високите температури най-вероятно е причинило колабирането. 

"Изглеждаше сякаш не е ял приблизително от седмица, ребрата му се брояха през фланелката. Извикахме бърза помощ, която се отзова след 20 минути. Човека беше много зле", обясни младежът, подал сигнала. 

Все още не е ясно състоянието на мъжа. В летните дни обаче такива случаи все повече зачестяват. Жаркото слънце, под което градусите могат да скочат дори над 50, и дехидратацията могат да станат причина освен за припадък, така и за топлинен или слънчев удар. 

Най-застрашени от слънчев удар са възрастните над 60 години и децата, хората със сърдечносъдови заболявания и хората със затлъстяване. Признаците на слънчев и топлинен удар са сходни. Налице са главоболие, зачервяване на лицето, обилно изпотяване, ускорено и затруднено дишане, отпадналост, гадене или повръщане, световъртеж и бучене в ушите. При по-тежки форми настъпват загуба на съзнанието, халюцинации и гърчове. 

За утре 2 юли е обявен жълт код за опасни горещини в цялата страна, а температурите на сянка ще бъдат средно между 35-39 градуса. Здравни експерти съветват хората да не напускат дома или офиса в обедните и следобедните часове, да не се излагат на пряка слънчева светлина, да носят светли и широки дрехи, да пият много течности и не на последно място да се хранят по малко и на често.