Заем от 13 млн. лева по никакъв начин не може да притесни бюджета на Пловдив, като дори възможностите на Общината са за поемане на дълг от 130-150 млн. лева. Това заяви по време на общественото обсъждане за тегленето на кредита за финансирането на три паркинга и подлеза на Чифте баня Иван Тотев. Той за първи път се появи на обществено обсъждане от началото на мандата, което изненада мнозина.

В залата присъстваха и редица представители на политически формации, известни обществени фигури и граждани.

Обсъждането тръгна в руслото на сесия на Общинския съвет, когато Слави Георгиев от НФСБ излезе и заяви, че тегленето на заема не е законно и че тези пари могат да бъдат инвестирани във важни проекти като „Модър-Царевец“. Той каза, че общинските съветници от групата няма да подкрепят това решение на сесията през септември.

Адвокат Емилия Недева пък запита Тотев къде е моралът в това да се изтегли заем, преди новият кмет да е встъпил в длъжност.

Градоначалникът обаче разсея съмненията, че в този мандат ще се тегли въпросният заем. Той каза, че следващият Общински съвет трябва да вземе това решение, а реализацията ще е на новия кмет. Тотев обърна внимание, че моралът е изключително важен, не само към гражданите, но и към неговия екип.

Той каза, че докарва до финал този проект, защото е длъжен да го стори от уважение към труда на хората, които четири години са работили по него. Не само заради самите проекти, но тези обекти кореспондирали с цялостната политика, която е налагана в последните два мандата. Градоначалникът изтъкна, че приоритетите са били ясни – изкарването на колите от супер центъра на града – все по малко паркоместа по улиците и повече пешеходни зони.  Той защити всеки един от проектите, които ще се финансират със заема, като обърна внимание, че той е с лихва от 1,1%, което е под нивото на инфлацията. Относно икономическата логика, от градските власти били сигурни в инвестицията, като дори от Синя зона, която генерира около 4 млн. лева годишно печалба, можело да се погасява дълга.

„Когато встъпих в длъжност започнахме да изплащаме заема от д-р Чомаков, което бе по 6-7 млн. лева на година. Остават две ниски вноски по него и имаме един заем от ЕБРВ – 13-14 млн. евро. Реално погледнато това не е нищо за бюджета на Пловдив. Кредитният рейтинг е перфектен, като той ни позволява да теглим до 150 млн. лева заем. Имало е такива разговори и имаме такова предложение. Важното е да има приемственост. Докарахме нещата до край – вече новият общински съвет и кмет трябва да решат за това. Това е част от политиката на ГЕРБ, така че се надявам новият кмет да реализира тези проекти. До края на мандата ще изкараме строителни разрешения за нов мост на река Марица, връзка между „Тракия“ и „Южен“, Голямконарско шосе. Това са проекти за над 130 млн. лева.  Предаваме ги готови, аз ще си свърша нещата, които съм започнал – площад „Централен“ и галерията на „Гладстон“, завърши кмета. Той каза, че по всяка вероятност утре ще стане ясно кой ще е кандидат-кмета на ГЕРБ след среща при Бойко Борисов.

Откъде ще търси пари новият кмет на Пловдив за големите проекти? 13 млн. заем отива за паркингиПоследна вноска остава по 50-милионния дълг, натрупан от д-р Иван Чомаков, връщаме и 30 млн. от Тотев

Утре е денят X! Бойко Борисов обявява кой ще е кандидат за кмет на ПловдивИван Тотев оставя следващия Общински съвет да реши за заема от 13 милиона лева